6. juuli 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Müüjatel suu lukus

Viimase poole aasta jooksul on välisinvestorite kätte libisenud kolm suurt põllumajandusfirmat: Adavere Agro, Risti Agro ja Väätsa Agro. Eestlastest eraisikud, kes eelmise aasta lõpus müüsid Austria investoritele kaks suurt piimafarmi, hoiavad madalat profiili ega taha oma osaluse tehingut kommenteerida.

Eelmise aasta ühed suuremad piimafarmide ostu-müügitehingud tehti aasta lõpus, kui Jõgevamaal Põltsamaa vallas asuva ASi Adavere Agro ja Järvamaal Imavere vallas asuva ASi Risti Agro suuromanikuks sai Austria investoritele kuuluv nn. OÜ Vaklak grupp. Mõlema farmi mahamüüjateks olid sisuliselt ühed ja samad inimesed: Hannes Alusalu, Elve Žukovitš, Rein Oja, Vello Kaselo ja Jüri Smitt. Lisaks neile oli Adavere Agro aktsionäriks OÜ RRR Invest, mis kuulub isale ja pojale Rein ning Raimond Luhtile. Risti Agro kuuendaks aktsionäriks oli OÜ Hennarson, mille ainuomanik on Ivo Tamson.

"Müügitehing on toimunud, seda te näete äriregistrist, aga rohkem ei ütle ma ühtegi sõna antud teemal," jääb RRR Investi kaasosanik Raimond Luht napisõnaliseks. Mitu piimafarmide endist omanikku katkestab telefonikõne lausa poole sõna pealt.

Vaid Risti Agro endine aktsionär Ivo Tamson on veidi jutukam. "Müüsin oma osaluse, sest kõik teised kaasaktsionärid müüsid," põhjendab ta. "Mis seal salata, eks osa aktsionäridest on juba selles eas, et ei tahetud enam omanikustaatuses olla ja põllumajandusega tegeleda."

Tamson räägib, et temast sai Risti Agro aktsionär siis, kui ta 1990ndate aastate algul pärast EPA lõpetamist sinna tööle läks. Tamsoni kinnitusel oli ta tegelikult firmast ära juba 7 aastat. "Olin passiivne aktsionär," täpsustab ta. Kuni selle aasta juuni alguseni töötas Tamson ASi Olerex Kesk-Eesti müügijuhina.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960