16. juuli 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA kuulutas välja ajaloo suurima põuaõnnetuse

USA põllumajandusministeerium (USDA) kuulutas välja USA kõigi aegade suurima põuast tingitud föderaalse õnnetusala, mis katab 26 osariigi enam kui tuhandet maakonda, kirjutab Atlantic Wire.

Ala moodustab umbes kolmandiku kõigist USA maakondadest, mis on suurim katastroofideklaratsioon, mida USDA on kunagi loodusõnnetuse põhjusel välja kuulutanud.

Põuaala katab pea iga osariigi lõunapoolsest kontinentaal-USAst.

USDA viimane saagiprojektsioon näeb ette tänavu maisisaagi 12protsendist vähenemist. Vaatamata negatiivsele väljavaatele on teraviljahind jäänud üsna madalale, kirjutas CNBC.

Loodusõnnetuse alaks tunnistamine annab farmeritele võimaluse taotleda madala intressimääraga laene ja vähendab trahve. USDAl on pakkuda vaid umbes neli miljonit dollarit laenu, olles üheks vähestest abinõudest põlumeeste abistamiseks.

Umbes 53 protsenti USAd ähvardab mõõdukas kuni ekstreemne põud.

Karjapidajad müüvad karjad tapale, kuna loomade söötmiskulud lendavad taevasse, kirjutas Reuters. Karjakasvatajad kiirustavad müüma osa oma karjast, kuna ligi 25 aasta suurim põualaine kuivatab heinamaad ning ajab loomasööda kulud taevakõrgusele.

2011. aasta kuivalaine lõi kõige valusamalt veisekasvatuspiirkonna südant Texast, kus tuli karja vähendada 91 miljoni peani, mis on ligi 60aasta väikseim kari. See ajas omakorda lihahinna kõrgele.

Karjakasvatajate kiire otsus müüa karja, kohati ka vasikaid, võib järgmisel aastal tähenda seda, et tarbijad peavad rahakotiraudu rohkem avama, kui soovitakse osta liha, kuna siis on karjad vähem arvukad.

Põuaala kaart

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960