20. juuli 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Analüütikud ootavad toidu hinnatõusu jätkumist

Maisi ja sojaubade analüütikud on 13. nädalat järjest positiivselt meelestatud hinnatõusu suhtes, kuna kuhjuvad mured, et USA poolesaja aasta rängim põud lööb saagikust, vahendab Bloomberg.

Bloombergi küsitletud 20 analüütikut ootavad järgmisel nädalal sojaoa hinnatõusu. Eile tegi sojaoa hind rekordi. Viis analüütikut ootavad langust ja kolm ootavad väikest hinnamuutust. Maisi hinnatõusu usub 19 analüütikut, viis ootab langust ja kolm hinna vähest muutust.

Riskifondid hoiavad suurimat sojaubade tõusupanust alates mai algusest ja suurimat panust maisi hinnatõusu alates aprillist.

USA valitsuse hinnangul võib USA keskläänt räsiv põud jätkuda kasvuperioodi lõpuni. Üle keskmise temperatuur ja alla keskmise sademed jätkuvad Tlevent STNi meteoroloogide prognoosi kohaselt ka tuleval nädalal. Juuni keskpaigas lahvatanud 55protsendine maisi ja 26protsendine sojaubade hinnatõus võib viia toiduainete uue hinnatõusuni, olles 2008. ja 2011. aastal käivitanud arenevates riikides rahvarahutused, kirjutasid Barclaysi analüütikud. 

„Ei ole nagu eriti põhjuseid hinnatõusu aeglustumiseks,“ ütles Rabobanki analüütik Erin FitzPatrick, kes prognoosis aprillis, et sojaoad teevad hinnarekordi. „2012-13 aasta saagi suurus kahaneb iga päevaga ja me ei saa USAs vihma ega jahedamat ilma. Fundamentaalselt on see väga tõusu soosiv, isegi kui me oleme rekordtasemetel.“

Tänavu on Chicagos sojaubade hind tõusnud 37 protsenti, 16,5325 dollarile buššelist. Eile tehti päeva sees rekord 16,7375 dollarit. Maisi hind on tõusnud 22 protsenti, 7,86 dollarile buššelist, puudutades eile ära ka 7,99 dollarit, mis on 0,1 protsendi kaugusel kõigi aegade kõrgemast tasemest.

Juuni lõpus kannatasid üle pooled osariigid mõõduka kuni ekstreemse põua käes, mis on suurim põud alates 1956. aasta detsembrist. Vaid 31 protsenti USAs kasvavast maisist oli 15. juulil heas või suurepärases seisus, mis on väikseim näit alates 1988. aastast. Sojaoapõldudest sai tippreitingud vaid 34 protsenti, mis on kah halvim tulemus alates 1988. aastast.

USDA kärpis 11. juulil USA selle aasta maisisaagiprognoosi 12 protsendi võrra 12,97 miljardile buššelile ja sojaubade saagiprognoosi 4,8 protsendi võrra 3,05 miljardile buššelile. Morgan Stanley prognoosis eile vastavalt 11,89 ja 2,99 miljardilisi saake.

Hiina võib importida 2012-13 hooajal rekordilised 61 miljonit tonni sojaubasid ja viis miljonit tonni maisi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960