8. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fondijuht hoiatab maisi hinna järsu tõusu eest

Riskifondi juht Renee Haugerud peab suurimaks mureks viimaste kuude palavat ilma, mis põhjustas maisihinnale äkilise tõusu. Kuigi temperatuurid langevad, on tema arvates selle aasta maisisaak rikutud, vahendas CNBC.

„Selle aasta maisisaak on rikutud,” ütles ta. „Me ei saa seda parandada,”.

Haugerud’i sõnul on saagi riknemisel lai mõju erinevatele hindadele, kuna maisist toodetakse mitmeid erinevaid tooteid nagu maiustusi, jäätist, aspiriini ning hambapastat. Selle aasta põud kiirendab tema arvates olukorda, mis oli juba üsna tõsine ehk pakkumine ei suutnud pidada sammu nõudlusega. 

„Tootlikkuse kasv on kiiresti aeglustumas,” ütles ta. „Kõik alates niisutamisest, kuni väetamise ja geenitehnoloogiani välja.”

Kui tõsist arengut ei toimu, võib Haugerud’i sõnul toidust saada uus ohtu sattunud vara.

„Pole mingit põhjust, miks maisi hind ei võiks tõusta 10 dollarini,” ütles ta.

Maisi praegune hind on 8 dollarit buššel (buššel on USA kaubabörsidel kasutatav mahuühik, umbes 35,2 l). Alates juuli keskpaigast on maisi hind tõusnud rohkem kui 50%.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960