11. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USAs süüakse 32% maailma juustust

Kuigi USAs elab vaid alla viie protsendi maailma elanikest, süüakse seal ära 32 protsenti maailmas toodetud juustust, 31 protsenti maisist, 18 protsenti sojaubadest ja 20 protsenti lihast, vahendab Bloomberg USDA andmeid.

USAs kulutavad kodumajapidamised kuus protsenti kogukuludest toidule võrreldes India 35 protsendi ja Keenia 45 protsendiga.

ÜRO prognoosis, et tänavu kujuneb maailma toiduainete impordiarveks 1,24 triljonit dollarit. Laovarud tühjenevad, uus saak tõotab tulla väiksem keskmisest vähemate sademete tõttu ja põllumajandussaaduste hinnad tõusevad. Nisu hind on tänavu tõusnud 41 protsenti, Sojaubade oma 31 protsenti ja maisi hind 27 protsenti. Teiste toorainete hinnad peale põllumajanduse omade ei ole eriti tõusnud. Standard & Poor’s GSCI 24 tooraine hinnaindeks on tänavu tõusnud 2,2 protsenti.

Enam kui 150 USA parlamendi liiget on pöördunud president Obama poole, et ta lõpetaks ära maisist etanooli tootmise soodustamise, kuna kõrged maisikulud löövad karjakasvatajaid, toiduainetööstusi ja tarbijaid.

Danske Bank prognoosis 16. juulil, et kallim teravili tõstab sel aastal üleilmselt toiduainete hindu 25 protsendi võrra.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960