30. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti küsib suhkrutrahvi tagasi

Eesti küsib Euroopa Komisjonilt tagasi kogu üleliigsete laovarude eest Euroopa Liidu eelarvesse makstud summa.

Samuti tunnistab Eesti kehtetuks ettevõtjaile määratud üleliigse laovaru tasu nii suhkru kui muude põllumajandustoodete puhul, teatab põllumajandusministeerium.

„Viimased arengud on olnud positiivsed ning Eestil on alus taotleda tagasi kogu üleliigsete laovarude eest Euroopa Komisjonile makstud summa,“ ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. „Meil on kohtuotsus, mis ütleb, et  Euroopa Liidu administratsioon ei täitnud kohustust õigusaktide avaldamise kohta eesti keeles. Kuigi see konkreetne otsus käib muude põllumajandustoodete kohta, on analoogia olemas ka suhkruga ning põllumajandusministeerium pöördub komisjoni poole, et ka suhkrutrahv meile tagastataks.“

Üleliigse laovaru tasu otsused tunnistatakse kehtetuks lähtuvalt Euroopa Kohtu 12. juuli otsusest, milles kohus leidis, et Euroopa Liidu administratsioon ei täitnud kohustust tagada, et vajalikud õigusaktid oleks ühinemise kuupäeval Euroopa Liidu Teatajas eestikeelsena avaldatud.

Kuna 1. maiks 2004 ei olnud eestikeelsena avaldatud ka suhkrut puudutav määrus, otsustas valitsus tunnistada kehtetuks ka suhkru üleliigse laovaru määramised ning küsida Euroopa Komisjonilt tagasi kogu üleliigsete laovarude eest makstud tasu. Lisaks küsib põllumajandusministeerium ka kohtukulude ja intresside tagastamist.

Eesti riik on Euroopa Komisjonile alates 2007. aasta jaanuarist tasunud muude põllumajandustoodete (piimatooted, riis, vein) üleliigsete laovarude eest kokku 6,584 miljonit eurot.

Suhkru üleliigsete laovarude eest on Eesti tasunud kokku 34,264 miljonit eurot ehk 75 protsenti määratud kogusummast (45,7 miljonit eurot). 25 protsenti määratust oli Eestil lubatud jätta endale kulude katteks, mistõttu ei tulnud seda ühenduse eelarvesse maksta.

Ettevõtjatele tuleb Eesti riigil tõenäoliselt tagastada 1 823 000 eurot, millele lisandub intressidena 2 135 000 eurot ning kuni 180 000 eurot kohtukulusid. Kokku tuleb riigil tõenäoliselt ettevõtjaile tasuda kuni 4 138 000 eurot, mis kaetakse valitsusreservist.

VAATA KA: põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi kommentaari üleliigsete laovarude trahvide tagastamise kohta:

http://www.youtube.com/watch?v=oEOIdc6OyKc&feature=youtu.be

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960