24. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saarlased ostsid Soome ühe suurema kalatööstuse

Saaremaa firmad Saare Fishexport ja Keskpunkt ostsid koos Hiiu Kaluriga Soomes Turu saarestikus Taivassalos asuva kalatööstuse.

"Selleks, et see miljonitesse eurodesse küündiv ostutehing sõlmida, pidime seljad kokku panema," rääkis Saare Fishexpordi 50% osanik Ivar Kiil Meie Maale. "Kuna meil oli Soomes juba kolm traallaeva ja sealt siia on värsket kala keeruline tuua, otsustasime selle sealsamas ka ära külmutada," selgitas ta.

Kiil rääkis, et Soome vetes on vähe kilu, enamik püütud kalast on räim. Kui seni töötles Taivassalo tehas 80% kala jahuks, siis nüüd läheb 60% inimtoiduks. Seda mahtu on plaanis veelgi suurendada. Kolme kalatraaleri ja Taivassalos asuva Länsirannikon Kala OY baasil moodustasid uued omanikud firma Soome Kala OÜ.

Länsirannikon Kala senise juhi ja osaniku Anssi Päivärinta sõnul püüdis ta kolm aastat leida tehasele ostjat Soomest, Rootsist ja Taanist. "Kuulu järgi tunti ostmise vastu huvi mujalgi Eestis, aga ka Venemaal ja Ukrainas. Minu sünniaasta ütleb teile, miks ma selle müügiotsuse tegin," märkis ta intervjuus väljaandele Vakka-Suomen Sanomat.

Usku kalandusse pole Päivärinta kaotanud, eriti usub ta räime ja kilusse. Päivärinta jätkab Länsi-Rannikon Kala tegevjuhina selle aasta lõpuni ja nõuandjana järgmise aasta juuli lõpuni.

Ettevõtte nimi jääb alles ja töötajad jätkavad kõik endises ametis. "Olen varem tugevalt kritiseerinud kalaettevõtete müüki piiri taha, minu teadmised olid aga puudulikud. Laevad on registreeritud Soome, neil on osaliselt Soome meeskond ja maksud makstakse siia. Ainus, mis välja läheb, on saadav kasum," märkis Päivärinta.

Länsirannikon Kala tehas asub sadama juures, see on Soome suurim rannakalurite kalasadam. "Tänavu püüdsid sealsed rannakalurid kolme kuuga 10 000 tonni räime. Mõrdade ja kahe mehe väiketraalidega. Lisaks tuleb sealt ka muud kohalikku kala," rääkis Ivar Kiil.

Külmhoone võimsus on 180 tonni kala ööpäevas ja külmkambrite kogumaht 13 000 tonni. Võrdluseks mahutab Eesti kalapüügiühistu uus külmhoone Audrus 4000 tonni.

Soome turu jaoks fileeritakse Taivassalo tehases räime ja kogutakse räimemarja. Põhitöö on kala külmutamine, seda tehakse ligi 20 000 tonni aastas.

Länsirannikon Kala OY annab tööd 25 inimesele, kevadel 40-le, nende seas on soomlaste kõrval ka poolakaid, lätlasi, leedulasi ja eestlasi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960