Tõbi võib lõpetada Eesti veiste ekspordi

Eestis tehtud laboriuuringule tuginedes kahtlustab veterinaar- ja toiduamet ühel Saaremaa lihaveisel sinikeeltõve, mis tõeks osutumisel kukutab veiste ekspordi.

"Sellest võib tulla Eesti loomakasvatajatele väga raske tagasilöök," ütles Saarte Häälele tõuloomakasvatajate ühistu juhataja Tanel Bulitko, kelle sõnul toob sinikeeltõve tuvastamine Eestile kaasa ekspordipiirangud kolmandatesse riikidesse, sealhulgas lõppeks päevapealt veiste eksport Türki ja Venemaale.

Türgi kokkuostjate huvi Eesti veiste ja ka lammaste vastu tuleneb suuresti tõsiasjast, et Eesti on Läti ja Leedu kõrval üks väheseid riike, kus sinikeeltõbi pole seni diagnoositud, türklaste ostuhuvi aga sunnib ka Euroopa riike Eesti lammaste eest rohkem raha välja käima.

Seega võib sääskede vahendusel ühelt loomalt teisele kanduv sinikeeltõbi Eesti lambakasvatajate toodangu väärtust nii Türgi kui Euroopa kokkuostjate silmis tublisti langetada, pealegi on Euroopa turgudele pääsemine Bulitko sõnul meile üsna keerukas.

Inglismaal tehtava kordusproovi tulemus peaks teatavaks saama selle nädala lõpus, lausus veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel, kelle sõnul pole Eestis kunagi varem sinikeeltõve tuvastatud.

Osale arutelus

  • Indrek Kald

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised