Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajandussektori 2012. aasta III kvartali ülevaade

2012. aasta kolmandas kvartalis kasvas teravilja- ja piimatoodang, lihatoodang vähenes.

Põllumajandusministeeriumi ülevaatest selgub, et võrreldes möödunud aasta sama perioodiga on kasvanud teravilja- ja piima-, kuid vähenenud lihatoodang. Üle 10% on tõusnud teravilja ja liha kokkuostuhinnad.

Põllumajandussaaduste tootjahinnaindeks langes 2012. aasta kolmandas kvartalis võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 2,9%. 7,2% vähenesid loomakasvatussaaduste ning 6,2% tõusid taimekasvatussaaduste tootjahinnad. Suurim tootjahinnaindeksi langus oli piima osas (-14,9%), suurim tõus munade (+20,7%) ja tehniliste kultuuride osas (+15,9%). Põllumajandussaaduste tootmisvahendite ostuhinnaindeks kasvas kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 4,4%.

“Nende tulemuste valguses on hea meel tõdeda, et vaatamata aina keerulisemale majanduskeskkonnale, on meie tootjad suutnud tootmise efektiivsemaks muuta ning rohkem toota,” kommenteeris põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti.

Teravilja kokkuostuhinnad olid käesoleva aasta septembris üle 10% kõrgemad, sh rapsi kokkuostuhind oli 16% kõrgem kui möödunud aastal samal ajal. Põllumajandusministeeriumi prognoosi kohaselt kujuneb teravilja kogusaagiks käesoleval aastal 1 042 tuhat tonni, mis on eelmise aasta kogusaagist 35% suurem.

Piima toodeti 2012. aasta 9 kuuga 543,5 tuhat tonni, mis on 4% enam kui eelmise aasta samal perioodil. Tööstustele realiseeritud piima kogus (502,1 tuhat tonni) suurenes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 23,2 tuhat tonni. Piima 9 kuu keskmine kokkuostuhind oli käesoleval aastal 300 €/t, mis on 7% madalam kui eelmisel aastal samal perioodil.

Käesoleva aasta 9 kuuga tapeti majapidamistes või müüdi lihatöötlemisettevõtetele 83 tuhat tonni eluskaalus loomi ja linde, mis on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 4% vähem. Enim vähenes veiseliha (12%). Liha kokkuostuhinnad samas kasvasid – kolmandas kvartalis olid veiseliha ja sealiha kokkuostuhinnad möödunud aasta sama perioodiga võrreldes vastavalt 15% ja 11,7% kõrgemad.

Kolmandas kvartalis valminud põllumajandussektori 2011. aasta majandustulemuste ülevaate kohaselt kasvas põllumajandussektori toodangu väärtus 2011. aastal 21%, ulatudes 810,6 miljoni euroni. Netolisandväärtus kasvas 46% ning moodustas kogu toodangu väärtusest 218 miljonit eurot.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960