Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. detsember 2012

Põllumajandussektori 2012. aasta III kvartali ülevaade

2012. aasta kolmandas kvartalis kasvas teravilja- ja piimatoodang, lihatoodang vähenes.

Põllumajandusministeeriumi ülevaatest selgub, et võrreldes möödunud aasta sama perioodiga on kasvanud teravilja- ja piima-, kuid vähenenud lihatoodang. Üle 10% on tõusnud teravilja ja liha kokkuostuhinnad.

Põllumajandussaaduste tootjahinnaindeks langes 2012. aasta kolmandas kvartalis võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 2,9%. 7,2% vähenesid loomakasvatussaaduste ning 6,2% tõusid taimekasvatussaaduste tootjahinnad. Suurim tootjahinnaindeksi langus oli piima osas (-14,9%), suurim tõus munade (+20,7%) ja tehniliste kultuuride osas (+15,9%). Põllumajandussaaduste tootmisvahendite ostuhinnaindeks kasvas kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 4,4%.

“Nende tulemuste valguses on hea meel tõdeda, et vaatamata aina keerulisemale majanduskeskkonnale, on meie tootjad suutnud tootmise efektiivsemaks muuta ning rohkem toota,” kommenteeris põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti.

Teravilja kokkuostuhinnad olid käesoleva aasta septembris üle 10% kõrgemad, sh rapsi kokkuostuhind oli 16% kõrgem kui möödunud aastal samal ajal. Põllumajandusministeeriumi prognoosi kohaselt kujuneb teravilja kogusaagiks käesoleval aastal 1 042 tuhat tonni, mis on eelmise aasta kogusaagist 35% suurem.

Piima toodeti 2012. aasta 9 kuuga 543,5 tuhat tonni, mis on 4% enam kui eelmise aasta samal perioodil. Tööstustele realiseeritud piima kogus (502,1 tuhat tonni) suurenes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 23,2 tuhat tonni. Piima 9 kuu keskmine kokkuostuhind oli käesoleval aastal 300 €/t, mis on 7% madalam kui eelmisel aastal samal perioodil.

Käesoleva aasta 9 kuuga tapeti majapidamistes või müüdi lihatöötlemisettevõtetele 83 tuhat tonni eluskaalus loomi ja linde, mis on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 4% vähem. Enim vähenes veiseliha (12%). Liha kokkuostuhinnad samas kasvasid – kolmandas kvartalis olid veiseliha ja sealiha kokkuostuhinnad möödunud aasta sama perioodiga võrreldes vastavalt 15% ja 11,7% kõrgemad.

Kolmandas kvartalis valminud põllumajandussektori 2011. aasta majandustulemuste ülevaate kohaselt kasvas põllumajandussektori toodangu väärtus 2011. aastal 21%, ulatudes 810,6 miljoni euroni. Netolisandväärtus kasvas 46% ning moodustas kogu toodangu väärtusest 218 miljonit eurot.

 

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Ana TilksonReklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150