Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IV kvartalis majanduskasv jätkus

Esialgsetel andmetel kasvas Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2012. aasta IV kvartalis varasema aasta sama kvartaliga võrreldes 3,7%, teatab Statistikaamet. 2012. aastal kasvas SKP eelmise aastaga võrreldes 3,2%.

Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKP kasvas võrreldes III kvartaliga 0,9% ja võrreldes 2011. aasta IV kvartaliga 3,4%.

Majanduskasvu suurim mõjutaja oli IV kvartalis info ja side, veonduse ning kaubanduse tegevusala lisandväärtuse kasv. Kaubanduse lisandväärtuse suurenemist toetas jaemüügi stabiilne kasv.

Lisaks nimetatud tegevusaladele mõjutas SKP kasvu oluliselt ka netotootemaksude koosseisu kuuluvate aktsiisimaksude laekumiste kasv.

Tööstussektori mõju SKP kasvule oli minimaalne (0,1 protsendipunkti). Eesti majanduse suurimaks kasvumootoriks on töötlev tööstus, mille lisandväärtus sõltub olulisel määral toodangu väljaveost. Esialgsetel andmetel kiirenes kogumajanduse kaupade ekspordi kasv hinnamõjusid arvestades 10%-ni peamiselt arvutite, elektroonika- ja optikaseadmete, jookide ning põllumajandus- ja jahindustoodete väljaveo tõttu.

Tööstussektorisse kuuluvad mäetööstuse, töötleva tööstuse, elektrienergia-, gaasi- ja veevarustuse ning ehituse tegevusala

Majanduskasvu pidurdas enim põllumajanduse, metsamajanduse, kalapüügi ning kinnisvaraalase tegevuse lisandväärtuse vähenemine.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960