Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 19. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsielekter odavnes veebruaris

Elektrienergia hind Põhjamaade elektribörsil langes veebruaris jaanuariga võrreldes keskmiselt neli protsenti. Põhjuseks keskmisest soojem veebruar.

Põhjamaade elektribörsi süsteemihind oli veebruaris 39,67 eurot megavatt-tunni kohta ning Soomes, Rootsis, Norras ja Eestis oli hind alla 40 euro, teatas Elering. NPS Eesti hinnapiirkonnas oli keskmine hind 39,82 eurot, NPS ELE (Eesti-Läti) piirkonnas 41,47, NPS Leedu piirkonnas 42,94 eurot ning NPS Soome piirkonnas 39,43 eurot megavatt-tunni kohta. Eestis ja Soomes oli elektri börsihind 77 protsendil tundidest võrdne.

Põhjamaade elektrienergia hinda peamiselt mõjutav hüdroreservuaaride tase jäi veebruaris kuni 18% võrra madalamale 2012. aasta sama aja tasemest ning Norra elektrisüsteem muutus eksportivast süsteemist importivaks. Sellele vaatamata ei tekkinud tootmisvõimsuste puudujääki ega ka märgatavat ülekandevõimsuste puudujääki hinnapiirkondade vahel, välja arvatud Taani ja NPS ELE piirkondade puhul.

Lätis kattis veebruaris siseriiklik tootmine tarbimist 81% ulatuses. Leedus oli sama näitaja vaid 35%, mistõttu imporditi enamik elektrist naaberriikidest. Kuna Eesti ja NPS ELE hinnad olid soodsamad NPS Leedu hinnast, siis suurenes eksport Eestist nii Lätti kui ka Leetu. Sellest tulenevalt esines Eesti-Läti piiril 173 tunnil ülekandevõimsuste puudujääk. Eestis osteti kogu siseriikliku tarbimise katteks vajaminev elektrienergia börsilt.

Fossiilkütust kasutavaid elektrijaamu mõjutav CO2 emissioonikvootide hind on aasta algusest püsinud madalal tasemel, toetades Eestis toodetud elektri konkurentsivõimet. Veebruarikuus liikusid CO2 emissioonide hinnad vahemikus 4,07-5,18 eurot tonni kohta, mis oli kõrgem tase kui jaanuari lõpu 3,3 eurot.

Eestisse imporditava maagaasi hind langes Eleringi hinnangul veebruarikuus kaheksa protsenti 32,35 euroni megavatt-tunni kohta. Hinnalanguse tingis gaasiõli ja naftahindade üheksa kuu keskmise hinna jätkuv langus.

Eesti-Soome elektriühenduse EstLink 1 võimsusvood olid veebruaris muutlikud, suundudes öösel peamiselt Eestist Soome ning päeval Soomest Eestisse, kust elekter liikus edasi NPS ELE hinnapiirkonda. Lõunanaabrite suurenenud nõudluse tõttu kujunes Eesti netoimpordiks Soomest 42 gigavatt-tundi. Kuu kokkuvõttes oli EstLink 1 koormatud maksimaalses ulatuses 57 tunnil suunal Eestist Soome ja 101 tunnil suunal Soomest Eestisse.

Nasdaq OMX Commodities turul kujunes tulevikutehingute alusel selle aasta teise kvartali NPS süsteemihinnaks 37,10 eurot ja 2014. aasta süsteemihinnaks 37,20 eurot megavatt-tunni kohta. NPS Eesti hinnapiirkonna puhul kujunes hinnaks vastavalt 38,10 ja 41,30 eurot megavatt-tunni kohta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960