Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaardid täpseks, maakasutusõigus selgeks!

PRIAsse taotluse esitamisel tuleb kasutada kõige uuemaid PRIA saadetud põllumassiivide kaarte. Kaardile tuleb märkida põldude numbrid ja joonistada põldude piirid.

PRIA koostatud massiivikaardil on kirjas kogu maksimaalne toetusõiguslik pindala. See ei anna õigust sellele pinnale tervikuna toetusi taotleda neil, kes pinda kogu ulatuses nõuetekohaselt ei hari või kellel puudub selle maa kasutusõigus.

Kõigil taotlejatel tuleb põldude loetelu veergu 10 märkida, mille alusel ta taotlusalust maad kasutab (omanik, suuline või kirjalik rendileping, kasutusvaldus või muu alus).  Kasutusõigust kontrollib PRIA kohapealse kontrolli käigus, kuid probleemid võivad selguda ka menetluse käigus. Näiks soovib samale maale toetust mitu taotlejat. Siis küsib PRIA kõigilt osapooltelt tõendeid maakasutusõiguse aluste kohta. Kui tõendusmaterjali pole, võib toetus jääda vaidlusaluse maa osas välja maksmata ning varem makstud toetus võidakse isegi tagasi nõuda.

Soovitame sõlmida maakasutuse kohta kirjalikud lepingud, millega vajadusel oma õigusi tõendada. PRIAle laekus 2012. a ühtse pindalatoetuse taotlejatelt kokku 35 vaiet, millest 26 on seotud ületaotlemiste ja maakasutuse õigusliku aluse probleemidega.

 

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Turunduslahenduste osakondTel: 6670 105