18.-20. aprillil toimub Tartus, Raekoja platsile püstitatud telgis Maafest. Maamessiga samal ajal toimuva ürituse eesmärgiks on tutvustada ja propageerida kohalikku toitu.
„Maafestil saab ülevaate sellest, millist toitu meie lähikonnas toodetakse,“ rääkis MTÜ Maitsev Lõuna-Eesti tegevjuht Merle Vall. Maafesti raames toimuvad telgis kohaliku toidu õpitoad (tutvustatakse leivategu, Peipsi kala töötlemist, karaski ja saia tegemist), profikokad Eesti Kulinaaria Instituudist aga näitavad, kuidas saada heast toorainest suurepärane maitseelamus.
Maafesti telk-restoran pakub külastajatele roogi, mille tooraine tootja elab lähikonnas. „Tegemist on puhtalt kohaliku toiduga,“ lisas TÜ Taluturg juhatuse esimees Katrin Noorkõiv. Noorkõiv selgitas, et kohaliku toidu ühte ja ainsat definitsiooni ei ole välja töötatud, kuid põhitingimusi kohalikule toidule on kolm:
- tarbija teab, kust tooraine pärineb ja tal on võimalik minna tagasi tootjani;
Artikkel jätkub pärast reklaami
- tooraine tarneahel on lühike;
- tooraine on tervilik ja selles ei ole kasutatud kunstlikke lisaaineid.
18. aprillil toimub Maafesti telgis ka vestlusring kohaliku toidu teemadel. Toidu tootjate, vahendajate, töötlejate ja teadlaste arutelu käsitleb kohalikku ja poetoitu, tarbijate harjumusi, kohaliku toidu kättesaadavust ja üritab vaadata ka tulevikku ehk arutatakse, mida me sööme aastal 2020.
Seotud lood
Scandagra Eesti AS tegevjuhi Eigo Siimu sõnul on põllumajandusvaldkonna süda koostöö ja vastastikune usaldus. Pärast esimest kümmet kuud ametis tõdeb ta, et sektor on küll keerulises seisus, kuid just nüüd on kõige olulisem seista põllumehe kõrval ja aidata tal raskused üle elada.