Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kodumaisest toidukaubast süüakse enim kartulit

Peamised toidukaupade ostuotsust mõjutavad tegurid on toidu maitse, värskus, kvaliteet ja hind, selgub põllumajandusministeeriumis tutvustatud uuringust “Eesti elanike toidukaupade ostueelistused ja hoiakud 2012”.

Kolmveerand Eesti elanikest (78%) väidab end eelistavat kodumaist toitu ja veidi rohkem (78%) usub end ka ostvat valdavalt kodumaiseid toidukaupu.

Kodumaist päritolu toidukaupade eelistamine püsib jätkuvalt kõrgeim kartuli (89%) ning erinevate piima- ja lihatoodete puhul (nt värske liha puhul 85%). “Enamiku uuringus vaadeldud kaubarühmade puhul on kodumaiste kaupade osatähtsus vastajate hinnangul pigem tõusnud kui langenud,” ütles TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog.

Aastaga on ainult kodumaiseid tooteid ostvate tarbijate osakaal enim kasvanud piimatoodete, valimistoitude ja maiustuste puhul. Importtoodetest on populaarseimad makaronitooted, viin ja toiduõli.

Enamikel tarbijatel tuleb enda hinnangul ette olukordi, kus kodumaise ja importkauba eristamine on keeruline. Ühe suurima põhjusena nimetatakse pakendil oleva info esitamist liiga väikeses kirjas, mis on probleemiks üle 50-aastaste seas. “Ka ei selgu pakendil olevast infost sageli tootja ning kasutatud tooraine päritolumaa – seda tõid keskmisest enam esile kõrgharidusega vastanud, kes niisugust infot enam tähtsustavad,” rääkis Voog.

Põllumajandusministeeriumi tellimusel teostas uuringu TNS Emor.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960