Autor: Alyona Stadnik • 23. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pealtnägijas kajastatud naaritsafarm korralikus kasumis

Keila lähedal tegutsev AS Balti Karusnahk, kelle põhitegevus on hõberebaste, sinirebaste ja naaritsate kasvatamine ja nahastamine, kasvatas mullu käivet üle 35% ja kasumit ligi 53%.

Eelmisel nädalal ETV saates Pealtnägija avalikustatud liikumise Loomade Nimel poolt 2012. aastal salaja ülesvõetud videotel ja piltidel oli näha Balti Karusnahale kuuluva Karjaküla farmi kitsastes tingimustes ning traatvõrest põrandal elavaid karusloomi, nende rohkeid vigastusi, haavu, näritud sabasid, silmatraumasid ja palju muid karusloomade pidamise nõuete eiramisi. Eesti loomakaitse selts esitas Karjakülas asuva Baltimaade suurima karusloomafarmi tegevuse suhtes kuriteoteate. Lisaks sellele selgus, et aastast 2010 puudub Karjaküla karusloomakasvanduse pidajal minkide ja kährikute pidamise tegevusluba.                                                                         

Sellest hoolimata läheb ettevõttel hästi. Balti Karusnahk ASil oli majandusaasta aruande kohaselt ettevõtte käive mullu 6 803 461 eurot, üle-eelmisel aastal 5 049 440 eurot. Ettevõtte kasum oli mullu 2 573 403 eurot, üle-eelmisel aastal 1 686 985 eurot, kasvades aastaga 52,5%.

Ettevõtte ei ole viimastel aastatel dividende maksnud, vaba omakapitali summa on 7 150 640 eurot.  Mullu investeeris ettevõte naaritsafarmi 258 465 eurot, sellel aastal on plaan investeerida 186 000 eurot.

Karjaküla karusloomafarmis on ligikaudu 150 000 minki, 22 000 rebast ja 1500 kährikut. Ettevõtte müüb kogu toodangu toornahkadena Soome oksjonil maha ja Eestisse jääb vaid 1% karusnahkadest. Sellel majandusaastal on kavas suurendada Karjaküla sinirebaste põhikarja 10% ja vähendada Karjaküla naaritsate põhikarja 13% ning seda seoses vanade puuride väljavahetamisega uute vastu.

Balti Karusnaha juht Anatoli Mustanen ei soovinud eelmise aasta tulemusi kommenteerida viidates sellele, et on saanud piisavalt tähelepanu.

Balti Karusnahk omanikud:

Boris Runar Linden 12%Lars Börje Linden 12%Stig Johan Linden 12%OY NORCAR-BSB AB 60%

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960