Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 25. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

UURING: Eesti ettevõtted on hädaolukorras valmis toidu kättesaadavust tagama

Eesti toidutootmis- ja kaubandusettevõtetel on piisavalt suured toiduvarud, et Eesti elanikele jätkuks täiendava tootmiseta toitu 6-7 nädalaks, selgub eile põllumajandusministeeriumis tutvustatud uuringust „Eluks vajalike toiduainete tootmine ja kaubandus hädaolukorras“.

„Uuringu tulemused kinnitavad, et Eesti saaks ka väga raskes olukorras oma elanike toitmisega hakkama,“ ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.  

Toiduainete osas on ettevõtete olemasolevad laovarud piisavalt suured, et ilma täiendava tootmiseta jätkuks toitu 6–7 nädalaks, lisaks elanike endi ja riiklikud toiduvarud. Tavapäraselt toodavad uuringus osalenud ettevõtted kuni kaks korda rohkem päevasest minimaalsest toiduainete vajadusest.

Riskikohtadena näevad ettevõtted elektri ja kütuse kättesaadavuse tagamist. „Näiteks katkestavad kuni 7-päevase elektrikatkestuse ajal tegevuse kuni 43% kaubandusettevõtetest ja kuni 55% tootmisettevõtetest. Kütust jätkuks kolmandikul kaupmeestest ja pooltel tootjatel 5–8 päevaks – tankimisvõimaluse puudumisel võib tekkida probleeme toidu transportimisega,“ rääkis Eesti Uuringukeskus OÜ projektijuht Jon Ender.  

Vabatahtlikult on hädaolukorras valmis toitu tasuta ära andma pooled toidutootmisettevõtted ja üle 60% kaubandusettevõtetest. Hinnanguliselt 46% tootmisettevõtetest saaksid hädaolukorras toiduainete tasuta ära andmise korral oma tegevuse ümber korraldada, mõned ettevõtted (5%) saavad vajadusel tootmisvõimsust ka tõsta, et oleks võimalik teostada ka tavapäraseid tarneid klientidele.

Uuringus osales 400 ettevõtet, neist 240 toiduainete ja mittealkohoolsete jookide tootjad ja 160 vastavad kaubandusettevõtted. Põllumajandusministeeriumi tellimusel viis uuringu läbi OÜ Eesti Uuringukeskus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960