Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Robotlüps lööb maailmarekordeid

USAs Wisconsinis asuv JTP Farms jõudis DeLavali lüpsirobotitega rekordilise lüpsitulemuseni. Seitsme päeva keskmiseks toodanguks ühe VMS vabalüpsisüsteemi kohta saadi nende 247-pealises lehmakarjas tervelt 2933 kg piima.

Samaväärse tulemuseni ei ole jõudnud veel ükski teine VMS-lüpsiroboti kasutaja ning tõenäoliselt ka mitte ükski teine automaatlüpsisüsteem.

"Meie saavutus on terve meeskonna töö tulemus, mis oleks olnud võimatu ilma meie loomade, perekondade, vahendite ja varustajate toeta. Suurt rolli meie edu juures on mänginud ka meie farmi planeering ja disain. Panustame kõvasti loomade heaolusse ning see on selgelt olnud õige otsus," räägib Jake Peissig, üks farmi omanikest.

Robotitega hakati loomi farmis lüpsma jaanuaris 2012. Vana lõaspidamise laut ehitati ümber uudseks hästi ventileeritud õõtsuvate sügamisharjade ja automaatsete sõnnikueemaldusseadmetega farmiks. Nüüd vajatakse farmi käimashoidmiseks tunduvalt vähem tööjõudu, mis annab Peissigidele võimaluse oma loomadele rohkem tähelepanu pöörata ning paremini farmi tegemisi juhtida. 

“JTP Farms'i saavutus on tunnustus nende heale tööle ja loomadele. Peissigite ja teiste sarnaste piimatootjate tõttu ei ole võimalik DeLavalil välja tuua VMSi maksimaalse võimekuse numbrit. Mina arvan, et me ei ole veel jõudnud maksimumini, mida tõestavad ka VMS-kliendid iga päev," ütleb Mark Futcher, DeLavali Põhja-Ameerika regiooni automaatlüpsisüsteemide turundusjuht.

JTP Farms'i numbrilised näitajad:

• 247 lüpsilooma

• Kaks täiskohaga töötajat, kes tegelevad kogu karja ja söödapoolega

• 12 töötundi päevas karjahalduseks

• Nelja VMS-roboti keskmine toodang seitsme päeva jooksul oli 2,927 kg, mis on võrdeline 47 kg piimaga lehma kohta aastas

• Sama perioodi jooksul jõuti ühe VMSiga 24-tunni tulemuseni 3,131 kg.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960