Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 15. mai 2013

Puiduturul hinnad tõusevad

Võrreldes eelmise kvartaliga on lõppenud kvartalis okaspuupalkide hinnad kasvanud, teatab erametsakeskus.

Kui männi-, männipeen- ja kuusepeenpalk on kallinenud umbes 4%, siis kuusepalk on möödunud kolme kuuga kallinenud koguni üheksa protsenti.

Lehtpuu jämesortimentide keskmised hinnad on erametsakeskuse (EMK) hinnastatistika alusel möödunud kvartalil püsinud enam-vähem samal tasemel, kuid aastataguse ajaga võrreldes on kase vineeripaku hind kasvanud üle 11% ja  madalama kvaliteedinõudega kasepalk kallinenud üle 7%.

Paberipuiduturul on tänavu esimeses kvartalis toimunud nihe sortimentide lõikes. Kui seni oli tunduvalt parema hinnaga kasepaberipuit, siis aasta algusest alates on vahe kase- ja okaspuupaberipuidu vahel selgelt vähenenud, okaspuupuidu hind on märgatavalt kasvanud ja kasepuidul pisut kukkunud. Aasta taguse ajaga võrreldes on okaspuupaberipuidu hinnad kasvanud ümmarguselt 11% ja kasepaberipuidul pisut üle 2%. Kui haavapaberipuidu hinna kasv on viimasel kvartalil olnud ligi 4%, siis aastaga on siin hind korralikult tõusnud (+13,5%).

Küttepuidu hinnad on püsinud eelmisel aastal madalal ja suurt muutust pole toimunud ka tänavu esimese kvartali jooksul. EMK hinnaindeksi alusel  on hind kvartali taguse ajaga küll 2,5% kasvanud, kuid on endiselt napilt üle 24 euro tihumeetri eest. Ka riigimetsast müüdav küttepuit on möödunud perioodidega märgatavalt odavnenud, kvartaliga ligi 8% ja aastaga 16,5% ning maksis märtsis 2013 metsas vahelaos 19,66 eurot tm.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Ana TilksonReklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150