Põllumajandusministeerium koos partneritega alustas aiandussektori arengukava koostamist aastateks 2014–2020, et tõsta sektori üldist konkurentsivõimet ja Eesti aiandussaadustega isevarustatuse taset.
„Eesti isevarustatuse tase on küll viimastel aastatel kasvanud, kuid eelmisel saagiaastal suutsime end näiteks puu- ja köögiviljadega varustada vaid 70% ulatuses. See näitab, et sektoris on olemas arengupotentsiaal,“ ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.
Seederi sõnul saavad edukad lahendused sündida sektori ja ministeeriumi koostöös. „Kaardistame ühiselt sektori esindajatega aianduse hetkeolukorra ja püstitame eesmärgid järgmiseks seitsmeks aastaks. Piimandussektori arengukava puhul oleme selle tee läbi käinud ja näeme juba ka häid tulemusi,“ sõnas Seeder.
Sel nädalal alustas tööd ka arengukava koostamise töörühm, kus lisaks ministeeriumi ametnikele osalevad aiandussektori erinevate valdkondade esindajad. Aianduse arengukava peab valmima 2013. aasta lõpuks.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Aiandussektorile on valmivas uues maaelu arengukavas aastateks 2014-2020 kavandatud mitmeid erandeid – aiandussektoril on plaanide kohaselt võimalik saada toetust mobiilsete masinate ja seadmete soetamiseks ning niisutusinvesteeringute tegemisel viljapuu- ja marjaaedades on kõrgem toetusmäär. Täiesti uue meetmena on plaanis keskkonnasõbraliku aianduse toetus.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Eesti Aiandusliit alustas koostöös Põllumajandusministeeriumiga Aiandussektori Arengukava koostamist aastateks 2014-2020.
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.