• 03.06.13, 10:41
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Sügisel algab suur Eesti toitumisuuring

Sügisel algab suur Eesti toitumisuuring, mille käigus kiigatakse aasta jooksul ligi 9000 Eesti inimese igapäevasele toidulauale. Näiteks aitab uuring hinnata toiduenergia, toit- ja lisaainete tarbimist Eesti elanike seas.
 „Varem pole nii põhjalikku uuringut Eesti inimeste igapäevase toitumise kohta veel tehtud. Uuringu tulemused aitavad hinnata, kui tervislikult me toitume ja millised on toiduga seotud riskid. Näiteks, millistes kogustes saame toidust erinevaid lisaaineid ,“ ütles Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev.
Tervise Arengu Instituudi vanemteadur ja uuringu koordinaator Eha Nurk ütles, et toitumisuuring paneb aluse ka järgnevatele teadusuuringutele, mis aitavad paremini mõista Eesti rahvastiku toitumisharjumusi. „Näiteks on viimasel kümnendil tõusnud Eestis tõsiseks probleemiks ülekaalulisus ja rasvumine, kuid nende probleemide ohjeldamiseks on kõigepealt vaja  põhjalikku ülevaadet meie toidulauast,“ ütles Nurk.
Toitumisuuring algab tänavu septembris. Kokku uuritakse aasta jooksul ligi 9000 inimese toitumist vanusevahemikus 4 kuud kuni 74 aastat. Uuringu lõplikud tulemused avaldatakse 2015. aastal.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Uuringu läbiviimist rahastavad Euroopa Toiduohutusamet, Põllumajandusministeerium, Tervise Arengu Instituut ja Euroopa Regionaalarengu Fondi programm TerVE. Uuringu viib läbi Tervise Arengu Instituut.
 

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.06.25, 16:08
Suursaagi ootuses: mis saab hinnast ja kvaliteedist?
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele