Autor: Indrek Kald • 6. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saarlased ostsid Leedust neli kalalaeva

Saaremaa firma Monistico OÜ ostis Leedust kolm kalatraalerit MRTK ja Saare Rand AS ühe samatüübilise traallaeva, lisaks neile ostis Leedust traallaeva ka Tallinna firma AS Ramsun.

"Eesti kalapüügikvootide tuntaval vähenemisel oli vaja otsida uusi võimalusi. Soomest oleme traallaevu ostnud, nüüd Swedbanki kaasabil ka Leedust. Rootsi kalapüügisüsteem on keerulisem, Leedu oma Eestiga sarnane, asub siin lähedal ka ja lihtne on asja ajada," selgitas Monistico üks omanikke Arne Salong Meie Maale.

Sellest, et Eesti kalapüügifirmad kasutavad ära segadust Leedu kalapüügisektoris ja suurendavad oma kalapüügikvoote Leedu kalalaevade ostmise teel, kirjutas Leedu ajaleht Lietuvos Zinios maikuu lõpul.

"Meie mõte korraga kolm traallaeva osta tulenes sellest, et niimoodi saime tunduvalt suurema kvoodi," märkis Salong. Kõik need arvestatava püügilimiidiga kalatraalerid on veel Leedu laevaregistris ja seilavad Leedu lipu all, kuid Monistico plaanib ühe neist tuua Eesti lipu alla.

"Ühel laeval on leedukate meeskond, teisele paneme lätlased ja kolmandale eestlased. Leedukate alus jääb Läänemere lõunapiirkonda turska püüdma, teised laevad hakkavad kilu-räime tooma Veere ja Mõntu sadamasse, et meie kalatööstustel Nasval ja Pärnumaal ikka kala oleks," rääkis Salong. Monistico teine omanik Tiit Sõber töötab nüüd tütarfirmas Klaipedas.

Prognoosi kohaselt võidakse tänavu Leedust müüa lisaks loetletud viiele alusele Eesti ettevõtetele veel kuni kaheksa Läänemerel tegutsevat kalalaeva, kokku püüab Läänemerel kala 26 Leedu alust.

Ramsuni omanik ja juht Vladimir Lavrõšin rääkis, et 80% Leedu kalapüügikvoodist on ühe suurfirma käes, kes püüab suurte laevadega suurtes kogustes kalajahukala.

Leedust kalatraalerite ostuga sai Monistico kauba peale ka tursapüügikvooti, kuigi firmat huvitab eelkõige kilu-räim. Samas Ramsun tahtis tursakvooti ja ka sai.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960