Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Balti Assamblee arutab Pärnus maaelu arendamise küsimusi

Pärnus Balti Assamblee loodusvarade ja keskkonnakomisjoni korraldusel toimuval ümarlaual on tähelepanu keskmes maaelu jätkusuutlik arendamine.

„Maaelu tasakaalustatud arendamine on tähtis ettevõtmine iga maakonna jaoks. Võiksime endale seada eesmärgiks liikumise väärtusliku põllumajandusmaa otstarbeka kasutuse suunas ja, et maaomanik oleks Eestis tootja ise. Samas peaksid tootjad enam otsima tuge ühisest tegevusest, et püsida konkurentsis. Kui ühendada jõud, siis on lihtsam teha tasuvaid investeeringuid ja korraldada ka oma toodete müüki suurematel turgudel,“ märkis Riigikogu keskkonnakomisjoni liige Jaanus Tamkivi oma sõnavõtus.

Eesti maaelu arengu ja tuleviku väljavaateid käsitles oma ülevaates Maaülikooli teadur Ants-Hannes Viira. Eesti väiksemad tootjad pole suutnud piisavalt investeerida ja nende väljakutse on ajaga kaasas käimine ning konkurentsivõime tõstmine. Probleeme on suurtel ja väikestel ka seoses keskkonnasõbraliku tootmisega.

Eesti põllumajandus on tõusuteel ja jõudnud konkurentsivõimeliste sekka. Nüüd on meie ees küsimus, kuidas seal püsida ja maailmaturu eeldatavast kasvust osa saada.

Maal elu arendamine ja hoidmine on tõeline väljakutse kõigile regiooni riikidele. Seepärast ongi Balti Assamblee kokku kutsunud maaelu arendamisega seotud asutuste esindajad, et koos arutada maaelu jätkusuutliku arengu võimalusi ja väljavaateid. Osavõtjate hulgas on parlamendiliikmete kõrval ka põllumajandusministrid ja vastavate osakondade juhatajad Eestist, Lätist ja Leedust. Kohal on ka põllumajandustootjate, Põllumajandus-Kaubanduskodade ja sihtasutuste esindajad kolmest Balti riigist.

Et meie riikide põllumajanduspoliitika vastaks tuleviku vajadustele ja ühiskonna ootustele, edastab Balti Assamblee ümarlaual kõlama jäänud soovitused kolme Balti riigi valitsustele.

Peale põllumajandusministri Helir-Valdor Seedri osalevad Eestist veel asekantsler Olavi Petron ja maaelu arendusosakonna juhataja Marko Gorban, Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus ning Pärnumaa Põllumajandustootjate Liidu esimees Christel Mölder.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960