Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus investeeringutoetus bioenergia tootmiseks

2.-16.09. võtab PRIA vastu toetusetaotlusi bioenergia tootjatelt, kes investeerivad bioenergia tootmisse selleks, et osa või kogu toodetav bioenergia ettevõttest välja müüa.

Uudne toetus on maaelu arengukava meetme 3.1 alameede 3.1.3 „Investeeringud bioenergia tootmisesse”. Meetme sisu kirjeldab põllumajandusministri määrus, samuti avalikustab toetuse taotlemiseks vajaliku info, taotlusvormid jne PRIA koduleht.

Bioenergia tootmiseks tehtavaid investeeringuid on varem toetanud MAKi meede 1.4.3, kuid seal on alates 2011.a taotlemine võimalik vaid seoses taastuvenergia tootmisega ettevõtja omatarbeks. Seevastu toetatakse nüüd avanevast meetmest 3.1.3 selliseid investeeringuid bioenergia tootmiseks, mille puhul kavatseb ettevõtja osa või kogu toodetud energia ettevõttest välja müüa. Kui ettevõtja soovib toetust biomassi töötlemiseks vajaliku masina või seadme ostmiseks ja paigaldamiseks, peab ta töödeldud biomassi kasutama bioenergia tootmiseks ning toodetud bioenergia tuleb samuti ettevõttest vähemalt osaliselt väljapoole müüa.

Toetuse maksimaalne suurus taotleja kohta on 512 000 eurot ning see katab 30-50% investeeringu abikõlblikust maksumusest (täpne määr sõltub objekti asukohast). Toetust antakse bioenergia tootmiseks vajaliku hoone ja rajatise ehitamiseks, bioenergia tootmiseks ja biomassi töötlemiseks vajaliku paikse masina ja seadme ostmiseks ja paigaldamiseks, ehitusprojektis ettenähtud   veevarustus-, kanalisatsiooni- ja reoveepuhastussüsteemi ning elektripaigaldise ehitamiseks ja nende juurde seadmete ostmiseks-paigaldamiseks. Toetatav on ka olemasoleva ettevõtte tootmisprotsessi täiendamine bioenergia tootmisega.

Vormikohaseid taotlusi võtavad 2.-16. sept vastu kõik PRIA bürood ja määramisotsused tehakse 16. detsembril.

 Selle taotlusvooru eelarves on toetusteks raha 5 miljonit eurot. Kui abikõlblike taotluste summa seda ületab, toimub toetuste määramine projektide paremusjärjestuse põhjal (hindamiskriteeriume vt määruse lisast 4).

Toetuse saajad võivad projekti elluviimise kohta PRIAle kuludokumente esitada kuni 8 osas hiljemalt 30. juuniks 2015. Üheksa kuu jooksul arvates PRIA poolt taotluse rahuldamise otsuse tegemisest peab toetusesaaja kavandatavast investeeringust valmis saama osa, mille maksumus moodustab vähemalt 25% kogu investeeringu abikõlbliku kulu maksumusest, ja esitama PRIAle seda tõendavad kuludokumendid.

Rohkem infot taotlusvooru kohta võib küsida PRIA investeeringutoetuste infotelefonil 737 7678.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960