Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

President Ilves andis üle aasta küla tiitli

President Toomas Hendrik Ilves osales 9. augustil Saaremaal maapäeva avamisel, kus kohtus maaelu edendajatega ning andis Jõgeva maakonna Lustivere külade piirkonnale üle aasta küla tiitli.

President Ilves rõhutas oma sõnavõtus töökohtade loomise, ettevõtluse arendamise ja toimiva ning kättesaadava taristu olulisust, sest sellest sõltub inimeste külasse elama jäämine ning sinna elama asumine.

Maapiirkondade arengusse annavad hindamatu panuse külaliikumise eestvedajad, toimivad seltsid ning üksteist toetavad inimesed. „Kohalike valimiste eel saate just teie oma kogemustele toetudes kõige paremini hinnata, kas kõik need lubadused, mis on kerged tulema, on ka elluviidavad ning mis kõige olulisem: kas need toetavad piirkonna arengut ning sealsete inimeste elu,“ ütles riigipea oma sõnavõtus, lisades, et maapiirkondades elavad aktiivsed inimesed võiksid kindlasti kandideerida omavalitsuste volikogudesse.

President Ilves lubas Lustivere külade piirkonda ka külastada. Riigipea on käinud teisteski aasta küla tiitliga pärjatud kohtades - 2007. aastal Kuhjaveres, 2009. aastal Kiideval ja Viitinal ning 2011. aastal Prandil.

Aasta küla konkursile said maakonnaühendused esitada aprilli alguseks ühe küla, külade piirkonna või aleviku, kelle seast valis hindamiskomisjon välja võitja. Traditsiooniliselt autasustatakse aasta küla, mida tänavu valiti viiendat korda, külaliikumise maapäeval.

Külaliikumise maapäev ehk külade parlament toimub alates 1996. aastast. Eesmärgiks on koondada oma liikmed, maakondade külade esindajad, koostööpartnerid ja võimuorganid ühistesse mõttetalgutesse maaelu arendamise teemal.

President Ilvese hinnangul sõltub külaliikumise tegudest ja mõtetest külade käekäik, aga ka meie kõigi ühine tulevik. „Mida tegusam ja julgem on meie vabakond, seda targem ning ettepoole vaatavam on meie riik,“ ütles ta.

10. maapäeva peateema on „Aastaring külas“. Teemapüstitus on järg eelmise maapäeva teemale „Tagasi koju“, mille sihiks oli maapiirkonnast lahkunud elanike, sealhulgas noorte kaasamine maaelu arengusse ja ettevõtluse arendamisse.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960