Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiisler: nelja aasta pärast jääb Eestisse kuni 60 omavalitsust

Regionaalminister Siim Kiisler tutvustas täna maakondade nägemust sellest, millised on iga piirkonna olulisemad tõmbekeskused, mille ümber omavalitsusreformi käigus koondutakse. Kokku jääb selle plaani kohaselt Eestisse nelja aasta pärast kuni 60 omavalitsust.

Tõmbekeskustel põhineva reformi käik nägi ette, et maakondade omavalitsusliidud esitavad enda nägemuse piirkonna tõmbekeskustest maavanematele, kes annavad ettepanekule oma hinnangu ning vajadusel seda ka täiendavad.

„Kõige tähtsam on see, et see on maakondades kokku lepitud tulemus ja minu hinnangul on see hea tulemus. See on väga suur samm mõistliku riigipidamise suunas,“ ütles Kiisler laekunud ettepanekuid kommenteerides.

Kokku laekus 15. augustiks  regionaalministrile 14 maakonna ettepanekud, Harjumaale on antud teistest pikem tähtaeg seoses poolelioleva uuringuga. Kahes maakonnas – Järvamaal ja Võrumaal – ei esitanud omavalitsusliit maavanemale üldse oma seisukohta. Kokku koosneb nimekiri hetkel 52st tõmbekeskusest, millele lisanduvad veel Harjumaa omad.

„Reformi käigus on antud kõigile võimalus kaasa rääkida ja nende ettepanekutega tahame ka arvestada. Need otsused ja ettepanekud ei tulnud kergelt, kuid on näha, et suures osas maakondadest on pilk pööratud tulevikku ja jaanalinnu mängimise asemel otsitud reaalseid lahendusi,“ tunnustas Kiisler oma ettepaneku teinud maakondade omavalitsuste juhte. 

Omavalitsusreformi edasine ajakava näeb ette reformi raamseaduse koostamist, mis sisaldab sisulist kokkulepet protsessi edasise käigu ja tõmbekeskuste nimekirja osas. Raamseadus saadetakse ministeeriumidevahelisele kooskõlastusringile septembris ning lähtuvalt eelnõude menetlemise ajakavast esitatakse valitsusele aruteluks detsembris. Raamseaduse koostamisse annavad sisendi ka kolm ekspertidest koosnevat töögruppi ning erinevad eksperthinnangud ja analüüsid.

Sügisel algatatud omavalitsusreform „Tõmbekeskuste Eesti“ näeb ette, et kõigepealt nimetavad omavalitsused ja maavalitsused piirkonna tõmbekeskused ning seejärel valivad omavalitsused ise, millisega neist ühineda. Riigikogu annab seadusega ette tähtaja, milleks peab ühinemine toimuma ning 2017. sügisel toimuvad kohalike omavalitsuste volikogude valimised toimuvad juba ühinenud omavalitsuste piirides. Maikuus Turu-Uuringute AS poolt läbi viidud küsitlus näitas, et sellist lahendust toetab üle poole (52%) Eesti elanikkonnast.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616