Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valminud on Eesti jõgede ja järvede süstemaatilise pildigalerii

Eesti Maaülikooli hüdrobioloogid on pikaajalise koostöö tulemusena koondanud süstemaatilisse pildigaleriisse hüdrobioloogiliste uurimistööde käigus kogunenud pildimaterjali Eesti jõgede ja järvede kohta.

Eesti Maaülikooli loodusteaduslike kogude projekti koordinaator Märt Rahi hinnangul võimaldab aastakümnete taguste fotode võrdlemine järvega toimunud muutusi hinnata paremini kui hulk tabeleid järve hüdrokeemiast. “Siin on kohane analoogia Alpiliustikest tehtud fotodega – üleeelmisel sajandil ja täna tehtud fotode võrdlus on parim tõestus kliima muutustest.”

Kuna varasemalt on Eesti veekogude kohta käiv pildimaterjal jaotunud erinevatesse publikatsioonidesse, on konkreetse veekogu pildiline ajalugu raskesti jälgitav. Eesti Maaülikooli virtuaalses pildikogus on materjal grupeeritud maakondade kaupa ning järvede ja jõgede pildid on välja toodud aastate lõikes. “Selline süstemaatiline jaotumine ja võrdlemise võimalus teeb sellest mahukast pildikogust ühe täiuslikuma veekogude teemalise õppematerjali.”

Maaülikooli teadlased rõhutavad, et pildigalerii täieneb pidevalt ning kõikidel huvilistel on võimalik piltide kohta käivat andmestikku parandada ja täiendada, selleks on vaid vaja võtta ühendust kogu halduriga. Reeglina on kõige ebamäärasemad kaks parameetrit: pildistamise koht ja asimuut, mis on ka igati mõistetav, sest enamus pildimaterjalist pärineb GPS-eelsest ajastust. Paljudel piltidel vajab täpsustamist ka ligikaudne pildistamise aeg.

Pildikoguga saab tutvuda SIIN .

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960