Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

27.-28.09. toimuvad Olustveres Eesti künnimeistrivõistlused

Võistlused toimuvad Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli õppetalu maadel. Künnimeistrivõistlused avab põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

”Künnimeistrivõistlused on Künniseltsi aastasündmus, kuhu tulevad kokku oma ala eksperdid Eestist ja välisriikidest, et vahetada kogemusi ja täiendada end kündmise ehk mulla harimise kunstis,” sõnas Eesti Künniseltsi juhatuse liige Riho Kala. ”Sel aastal oleme meelelahutuslikuma osana lisanud meistrivõistlustele ka eraldi VIP’ide võistluse, kus erinevad põllumajandusega rohkem ja vähem seotud tuntud inimesed võtavad üksteisega kündmises mõõtu. Tõotab tulla põnev päev nii valdkonna spetsialistidele kui ka lihtsalt huvilistele,” lisas Kala.

Võistlustele on oodatud meisterkündjaid ja noorkündjaid nii Eestist, Lätist, Leedust, Luksemburgist, Saksamaalt ja Soomest. Künnivõistlusi peetakse kokku neljas võistlusklassis: pöördatrade vaba- ja meistrite klass, noorkündjate klass ja meistrite klass tavaatradel. Päeva lõpuks selgitatakse välja parimad meisterkündjad pöörd- ja tavaatradega, üldarvestuses esimese koha saavutanu sõidab järgmisel aastal Eestit esindama maailmameistrivõistlustele Prantsusmaal. Reedel, 27. septembril kell 13.00 toimub künnimeistrivõistluste avamine, 13.30 algab VIP’ide võistlus ning 14.00 künnimeistrivõistlused.

Kaks päeva kestva ürituse vältel toimuvad lisaks meistrivõistlustele ka erinevad seminarid, õpitoad ja põllutehnika esitlused valdkonna spetsialistidele, kuid põnevaid tegevusi leiab kogu perele – plaanis on näiteks ATV sõit, kompleksvõistlused külastajatele, tiigrirada lastele, hobusõit, mürisev auto, teadustelk ja vibulaskmine.

Võistluse esimese päeva hommikul kell 9.00 toimub Baltic Agro seminar. „Ootame seminarile kõiki põllumehi ja ettevõtjaid – juttu tuleb talirapsi leheväetamisest, talinisu fungitsiididega töötlemisest talvitumise parandamiseks, taliteraviljade sügisese umbrohutõrje vajalikkusest ja hübriidrukki eelistest Eesti oludes,“  sõnas Baltic Agro tootejuht ja taimekasvatuse nõustaja Elo Tuubel. Samal päeval kell 10.30 on kõik huvilised oodatud kuulama Rootsi künnispetsialisti Peter Karlssoni, kes räägib erinevatest mullaharimisvõtetest ja künnielementide hindamises ning kell 11.15 algab külvikute turuliidri Väderstadi demo. „Lööme künnimeistrivõistlustel sel aastal kaasa juba üheksandat korda, et jagada põllumeestele läbi oma kogemuste, teadmiste ja tehnilise baasi mullaharimise õpetust,“ sõnas Kalev Korbun, Väderstad OÜ tegevdirektor.

Künnimeistrivõistluste ajalugu ulatub 1874. aastasse, regulaarselt on Eestis künnimeistrivõistlusi korraldatud aastast 1965, kuid Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli õppetalu maadel korraldab Eesti Künniselts künnimeistrivõistlusi 2005. aastast ehk üheksandat korda. Igal aastal külastab kaks päeva kestvaid künnimeistrivõistlusi ca 2000 valdkonna spetsialisti, ettevõtjat ja huvilist.

Rohkem informatsiooni leiad: www.kynniselts.ee

.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960