Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avati Eesti suurim põllumeeste rajatud viljaterminal

Põllumeeste ühistu KEVILI avas Sõmeru vallas Lääne-Virumaal Roodevälja terminali. Tegu on Eesti ajaloo suurima ja võimsaima põllumeeste ühisel jõul rajatud viljaterminaliga.

Roodevälja terminali arenduse esimene etapp on lõpetatud ning valminud elevaator suudab käidelda kuni 60 000 tonni teravilja hooaja kohta. Vilja suudame vastu võtta 400 tonni ehk 16 veoautotäit tunnis. Viljaproovide teostamine toimub 10 sekundi jooksul.

Sisuliselt aasta aega kestnud ja oktoobri algul lõpetatud ehitustööd, läksid maksma kokku 8 miljonit eurot. Tehnoloogiline lahendus moodustas eelarvest  3,5 miljonit eurot. Ehitus sai teoks tänu rahvusvaheliste ettevõtete kaasamisele, kelle kompetents ja oskusteave tagasid objekti kiire valmimise. Ehituse peatöövõtja oli Nordecon Betoon OÜ. Ehitust rahastasid KEVILI enda liikmed, PRIA ja pank.

Terminal koosneb 12 suurest ja 6 väiksemast mahutist, mis mahutavad kokku ligi 42 000 tonni. Valminud labor on suuteline teostama täpisproove, mille alusel hinnatakse toorme kvaliteedinäitajaid.

Kohe pärast avaüritust alustatakse puistelao ehitustöödega. Samuti käivad ettevalmistused Roodevälja terminali juurdeehituste projekteerimiseks. Viimaste eesmärk on kahekordistada mahutavust.

Põllumeeste ühistu KEVILI koondab 127 teraviljatootjat Läti piirist põhjarannikuni, üle poole ühistu liikmetest on Virumaalt. Ühistu liikmete kasvatatav vili moodustab olulise osa Eesti teraviljaturust. Ühistu kontoris ja terminalis on kokku 18 töökohta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960