Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna saab nurgakivi KEVILI viljaterminal

7. veebruaril saab  nurgakivi Põllumeeste ühistu KEVILI viljaterminal, mis on üle 30 aasta taas esimene sellises suuruses rajatav viljaelevaator Eestis.

Põllumeeste ühistu KEVILI rajatav viljaelevaator on taasiseseisvumisajal suurim ühe Eesti ühistu rajatav põllumajandus ehitis, mis suudab vastu võtta 400 tonni teravilja ehk 16 veoautotäit tunnis. Lõplikult valminuna suudab rajatav viljaterminal mahutada korraga kokku 100 000 tonni teravilja. Elevaatori kaalumajas hakkab paiknema Eesti kaasaegseim teravilja labor.

Terminal ehitatakse valmis kahes etapis: esimeses faasis püstitatakse 12 ja teises veel tosin viljamahutit. Viljaterminali ehitus läheb maksma kokku 7,7 miljonit, millest 1,92 miljonit eurot on PRIA toetus. Ehituse peatöövõtja on Nordecon Betoon OÜ.

Uut viljaterminali hakkab juhtima Andres Eigi.

“Põllumeeste ühistu KEVILI asutati 2005 aastal teravilja ja rapsi ekspordi ja müügi eesmärgil ning juba mõni aasta hiljem sai selgeks – et efektiivselt ja kvaliteetselt vilja ladustada, on ühistul vaja oma viljasalve. Sellest ajast alates on elevaatori ehitamise mõttega elatud kuid konkreetsemalt tegutsema hakati pärast  2010 aasta arenguseminare, kus elevaatori vajadus liikmetelt heakskiidu sai. Asuti võtma hinnapakkumisi ning otsima projektile juhti. Õige hoo sai aga kogu projekt sisse pärast seda, kui 2011 aasta kevadel asus KEVILI etteotsa juhatuse liikme/tegevjuhina Marek Linnutaja, kes “härjal sarvist” haaras ning konkreetseid samme ette võtma hakkas  - osteti maa, valiti välja projektijuht, teostati projekteerimine, saadi paika rahastamine, valiti välja nii tehnoloogia tarnija kui ka üldehitaja ning 2012 aasta oktoobris löödi kopp maasse,” kommenteeris Andres Eigi.

Marek Linnutaja sõnul on elevaatori valmimine planeeritud selle aasta suvel ning see on KEVILI jaoks märgilise tähtsusega. See näitab, et koos Eesti asja ajavad põllumehed suudavad teostada ka väga suuri projekte ning võtta kasutusele kõige kaasaegsema tehnoloogia, et oma tooteid üheskoos turustada. Samuti tõendab see seda, et Eestis on ühistegevus võimalik ning tegemist pole mitte ainult “jutumeeste” vaid väga tegusate meeste ja naistega. Koos tegutsetakse ühes Eesti suurimas ekspordi majandusharus ning luuakse maapiirkondadesse töökohti ja aidatakse kaasa Uue Eesti küla sünnile ning maaelu ja traditsioonide säilitamisele!

"KEVILI liikmetel annab elevator aga otsest tulu – ühiselt on suurte vilja- ja rapsipartiide kokku saamine ning kindla ja kvaliteetse toodangu realiseerimine võimalik paremini, kui igal mehel omaette tegutsedes. Kompleksi tulevad kaasaegsed kuivati, sorteerid ning labor võimaldavad turustada tippkvaliteediga toidu- ja söödavilja. Väheneb liikmete oma investeerimise vajadus ning ühiselt majandades on ka tööjõu kulud väiksemad. Oluline on ka see, et tulu mis elevaatorist tõuseb jääb kodumaale ning aitab ka tulevikus tuua Eesti inimestele toidu lauale, sest on ju KEVILI sloganiks ilus isamaaline sõnum – Maa meid toidab!", lausus Marek Linnutaja.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles, et KEVILI tegevus võiks innustada ka teistes valdkondades rohkem ühiselt tegutsema. „KEVILI on suurepärane näide suuremahulisest majanduslikust ühistegevusest, kus koos turustamiselt on jõutud ka ühise investeerimise ja töötlemiseni,“ rääkis Seeder. „Ma väga soovin, et KEVILI näide innustaks ka teistes valdkondades senisest enam ühiselt tegutsema. Me konkureerime eelkõige ülejäänud maailmaga, mitte omavahel – meie edu võti saab olla koostöö.“

Põllumeeste ühistu KEVILI koondab 127 teraviljatootjat Läti piirist põhjarannikuni, üle poole liikmetest on ühistus Virumaalt. Ühistu liikmete kasvatatav vili moodustab olulise osa Eesti teraviljaturust.

Vaata, mis toimub ehitusplatsil täna:

Vaata, milline saab olema valmis terminal:

Foto: KEVILI
Andres Eigi
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960