• 21.10.13, 12:50
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Tunnustatud Maitse kvaliteedimärk antakse üheksale tootele

Põllumajandus-Kaubanduskojas toimus 22. korda toiduainete kvaliteedi hindamine. Ristikumärgi taotlemiseks läbis seekordse hindamise edukalt 9 toodet, mis saavad õiguse kanda Tunnustatud Maitse kvaliteedimärki. Ristikumärgiga tooteid on kõige rohkem liha- ja kalatoodete kategoorias, kuid märgi saab ka AS Altia Eesti toode Pirita ürdiliköör ja teraviljatoodetest Balsncki neljaviljakrõbuskid.
Toote püsivalt kõrget kvaliteeti näitav Tunnustatud Maitse ristikumärk antakse neljale AS Maag Lihatööstuse poolt toodetud ja Rannarootsi kaubamärki kandvale täissuitsuvorstile - Hirve täissuitsuvorst, Lihaveise täissuitsuvorst, Moskva täissuitsuvorst ja Sinihallitusjuustu täissuitsuvorst. Seejuures valisid toidueksperdid nendest oma lemmikuks Rannarootsi Lihaveise täissuitsuvorsti.
Kalatoodetest valisid eksperdid pimetestil oma lemmikuks AS Läätsa Kalatööstuse poolt toodetud külmutatud mereannikokteili, mida võib poest leida Kaluri kaubamärgi alt. Kvaliteedimärk antakse ka Kaluri külmutatud mereannikokteilile kammkarbiga. Tunnustatud Maitse märgi kandmise õiguse saab samuti OÜ Viru Rand räimesült, mis läbis edukalt nii laboratoorse kui sensoorse hindamise.
Toote kõrgele kvaliteedile viitav Tunnustatud Maitse ehk ristikumärk antakse Euroopa Liidus toodetud tootele, mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamisel kasutatud tooraine päritolu ristikumärgi puhul ei kontrollita.

Artikkel jätkub pärast reklaami

TNS Emori poolt kevadel avaldatud uuringu kohaselt tunneb ristikumärki 51% Eesti elanikest. Vastajatest 24% märkis, et ristikumärk on neile oluline ostuotsuse mõjutaja.
Põllumajandus-Kaubanduskoda on toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast alates. Tooteid hindavad toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid. Eksperdid on saanud hindamise läbiviimiseks EPKK poolt vastava koolituse. Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel pimetestil, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Kvaliteedimärgiga toodete kvaliteeti kontrollitakse lisaks põhihindamisele litsentsilepingu kehtimise ajal ka jooksvalt, et tagada märgiga toodete läbivalt kõrge kvaliteet.
Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärgi saajad selguvad reedeks. Tunnistused hindamise edukalt läbinud toodetele antakse pidulikult kätte Tartus, Vanemuise Kontserdimajas 26. oktoobril kell 18 algaval Eesti toidutootjate sügisballil. Palume ajakirjanikel peol osalemise soovist teada anda hiljemalt 23. oktoobriks.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.06.25, 16:08
Suursaagi ootuses: mis saab hinnast ja kvaliteedist?
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele