Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 22. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Weroli juht sai ärikeelu

Tartu maakohus kohaldas AS Werol Tehaste juhi Meelis Virro suhtes ärikeelu, kuid ei teinud otsustust Rein Kilgile seatava ärikeelu kohta.

Kohus teatas, et jättis tegemata ärikeelu kohaldamise või kohaldamata jätmise otsuse Rein Kilgi kohta. Küll aga kohaldas ärikeelu Meelis Virrole, kes on olnud mitme aasta keskel AS Werol Tehased (WT) juhatuse liige, sealhulgas WT pankroti väljakujunemise ajal. WT tehingud on olnud Virro otseses pädevuses ja tegeliku otsustamise all. Seejuures on Virro olnud WT juhatuse ainuliige.

Kohus leidis, et arvestades Virro käitumist WT juhtimisotsuste tegemisel, on tõsine oht, et mistahes äriühingut juhtides võib ta jätkata raskete juhtimisvigade, aga ka kuritegudeks kvalifitseeruvate tegude toimepanemist.

Põhjendatud kahtlused mitme kuriteo toimepanemises ja rasked juhtimisvead osutavad kohtu hinnangul sellele, et Virro ei kujunda mitme erineva äriühingu nimel samaaegselt tegutsedes ühest positsiooni, kelle suhtes ta parajasti lojaalne on või millise äriühingu huve teenib. Kuna rida teisi Virroga seotud äriühinguid on samuti pankrotistunud, ei ole rasked vead äriühingu juhtimisel tema puhul üksnes oht, vaid realiseerunud tegelikkus.

Virro suhtes kohaldatud ärikeelu sisuks on keeld olla mis tahes juriidiliste isikute (k.a välismaa juriidilised isikud) juhtorgani liige, prokurist või likvideerija. Olemist mittetulundusühingu juhtorgani liige ja tegutsemist füüsilisest isikust ettevõtjana ei pidanud kohus vajalikuks piirata.

Kohus kuulutas WT pankroti välja 5. aprillil 2012. Virro on WT juhatuse liige alates 2008. aasta 15. maist ning Kilk oli WT juhatuse liige 15. septembrist 2008 kuni 8. novembrini 2012. Pärast seda on Kilk olnud WT nõukogu liige.

Tänane kohtumäärus kuulub täitmisele alates selle aasta 28. novembrist, kuid mitte hiljem kui määruse jõustumisest. Määrus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960