Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA tasaarveldab tagasinõuded ÜPTst

Administratiivse kontrolli tulemusena saadab PRIA novembrikuu lõpus toetuse tagasinõudmise otsused rohkem kui 200-le keskkonnasõbraliku majandamise (KSM) ja mahepõllumajandusliku tootmise (MAHE) toetuse taotlejale.

Rohkem kui sajalt KSM toetuse taotlejalt nõuab PRIA tagasi kõigil varasematel  kohustuseaastatel makstud toetuse nende rohumaa põldude eest, mis on vanemad kui neli aastat, kuid mille eest taotlejale on toetust makstud. Need maad arvatakse KSM toetusõigusliku maa hulgast välja.  KSM toetusõiguslikud on kuni 4-aastased rohumaad, st hiljemalt rohumaa viiendal aastal tuleb põllule rajada muu kultuur kui heintaim või hoida seda mustkesas. Tegemist on toetusõiguslikkuse nõudega, mis tähendab, et selle nõude rikkumisel tuleb tagasi maksta kõik kohustuseperioodi jooksul niisuguse põllu kohta makstud KSM toetus.

Ligi sajalt MAHE toetuse taotlejalt nõutakse toetus tagasi nende rohumaa põldude eest, mille taotleja on varasematel aastatel pindalatoetuste taotlusel märkinud kuni kaheaastase külvikorras oleva rohumaana ja saanud toetust kõrgema ühikumäära järgi, kuid millele ei ole hiljemalt rohumaa kolmanda aasta 15. juuniks rajatud muud kultuuri kui heintaim või hoitud mustkesas.  (Kõrgema ühikumääraga makstakse MAHE toetust kuni kaheaastaste külvikorras olevate rohumaade kohta.) Sellisel juhul peab taotleja hiljemalt rohumaa kolmanda aasta kevadel sinna rajama muu kultuuri kui heintaim või hoidma seda mustkesas. Tegemist on MAHE toetusõiguslikkuse nõudega, mis tähendab, et selle nõude rikkumisel tuleb põllu kohta alusetult saadud toetus kõigi aastate eest tagasi maksta.

 Iga-aastase registritoimingu käigus uuendati ka põllumassiivide piire. Selle käigus tuvastati 76 taotleja puhul üledeklareerimine võrreldes 2012. aastal pindalatoetuste taotlusel märgituga. Ületaotletud põllumassiividel asuvate põldude osas enammakstud pindalapõhiste toetuste kohta saadetakse taotlejatele toetuste tagasinõude otsused.

 Võimalusel tasaarvestab PRIA alusetult makstud toetussummad ühtse pindalatoetuse (ÜPT) maksetest.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960