Autor: Romet Kreek • 15. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaapani riisikasvatust ootavad suured muutused

Jaapani maastikku iseloomustuvad väikesed riisipõllud, nagu need on olnud sajandeid, võivad kaduda, kuna valitsus survestab vananevaid farmereid liitma farme või hakkama kasvatama midagi muud, kirjutab Bloomberg.

Gentani süsteem, mille kohaselt on maa omanikele makstud enam kui neli aastakümmet selle eest, et need saaki vähendaksid, peaks kaduma 2018. aastaks, selgub põllumajandusministeeriumi ettepanekust peaminister Shinzo Abe parteile. Igas prefektuuris plaanitakse luua nn maapangad, mis liidaksid väiksemad maatükid suuremateks üksusteks.

Riisikasvatajad on nautinud subsiidiume ja 778% imporditariifi, mis on lasknud 1,2 miljonil riisikasvatajal tegutseda. Kuid keskmiselt 70aastane riisipõllu omanik elab peamiselt pensionirahadest, osalise ajaga tööst ja saaduste müügist, leidis Norinchukin Research Institute.

"Jaapan on põllumajanduspoliitika pöördepunktis, kuna toetatakse rohkem agressiivsemat ja konkurentsivõimelisemat põllumajandust," ütles Nihoni ülikool professor Tomoaki Iwai. "Poliitikud näevad vähem mõtet põllumajanduse kaitsimisel aladel, kus põllumajanduses kaasatud elanikkond kahaneb."

Abe partei riisipoliitika peastrateeg Mitruhiro Miyakoshi ütles, et gentani süsteemi põhiste maksete kärpimine sunnib ebaefektiivsete väikeste farmide saagivahetust või oma maade rentimist suurematele kasvatajatele.

"Niigi ähvardab juba tootmist hääbumine, kuna keskmine riiskasvataja on 70aastane," ütles Miyakoshi. "Me ei saa enam seda teed edasi minna."

Jaapanis tegi riisitarbimine tipu 1963. aastal, ulatudes siis 13,4 mln tonnini ja hakkas sealt kahanema. Sõjajärgne majandusbuum kasvatas sissetulekuid, mis lubas inimestel rohkem süüa liha, piimatooteid ja teisi tervailju.

Tänavune riiskasvatuse eemärk on rekordmadal 7,91 mln tonni võrreldes 7,86 mln tonnise nõudluse prognoosiga. Iga farmer saab keskmiselt 150 000 jeeni aastas ühe hektari riisi all oleva maa eest. Mullu kerkis septembris riisi hulgihind Jaapanis kuue aasta tippu, 278 jeenile kilost, kuid see ei pannud toodangut tõstma.

72% Jaapani riisifarmeritest kasvatab riisi ühel´hektaril või väiksemal pinnal, leidis Norichukin. Samas USA keskmine riisifarm kasvatab riisi 180 hektaril ja saagikus on 50% kõrgem Jaapani omast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960