Iseseisvuspäeva eel saavad riigi teenetemärgid 99 inimest, sealhulgas ka põllumees Jaak Läänemets, piimatööstur Andi Saagpakk ja põllumajandusteadlane Mati Koppel.
„Eesti kõrgeim tänu kuulub erinevate elualade inimestele nii kodumaal kui ka kaugemal, kelle igapäevane pühendumus oma tööle, oma kutsumusele ning seeläbi Eesti paremaks muutmisele väärib meie riigi tunnustust,“ ütles president Ilves. „Nende inimeste tubliduse lood kokku näitavad Eesti suuremaks kasvamist.“
Tunnustuseks ettevõtluse edendamise eest saavad Valgetähe teenetemärgi maaelu ja ühistegevuse edendaja Jaak Läänemets Lääne-Virumaalt, kes juhib Eesti suurimat – 127 teraviljatootjat koondavat – teraviljakasvatajate ühistut KEVILI ja Saarema Piimatööstuse juhatuse esimees Andi Saagpakk.
Valgetähe teenetemärgiga tunnustab Eesti meie andekaid teadlasi, nende seas on Eesti Taimekasvatuse Instituudi direktor, põllumajandusteadlane ja sordiaretaja Mati Koppel ja Tallinna Tehnikaülikooli Geenitehnoloogia Instituudi genoomika ja proteoomika professor Peep Palumaa, kelle uurimisvaldkondadeks on biokeemia, biotehnoloogia ning struktuurne ja meditsiiniline metalloproteoomika ja kes valiti esimese Eestis töötava teadlasena 1500 tipploodusteadlast koondava organisatsiooni EMBO (The European Molecular Biology Org) eluaegseks liikmeks ning botaanik, meie üks paremaid taimetundjaid, Teaduste Akadeemia looduskaitse komisjoni liige ja ajakirja „Eesti Loodus“ peatoimetaja Toomas Kukk.
Artikkel jätkub pärast reklaami
President Ilves annab riigi teenetmärgid üle 23. veebruaril Pärnu teatris Endla.
Seotud lood
President Toomas Hendrik Ilveseselt Valgetähe teenetemärgi saav Saaremaa Piimatööstuse juhatuse esimees Andi Saagpakk on enda sõnul veel ülatusekapslis. Ta möönab, et selle taga on ilmselt stabiilne ja suur töö.
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.