Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA nõuab rohkem kui sajalt põllumehelt riigimaa hooldamise toetusi tagasi

PRIA nõuab rohkem kui sajalt põllumehelt tagasi riigimaa hooldamise eest juba välja makstud toetusi, sest neid pole vastavalt tingimustele hooldatud või on tänavu selgunud, et kasutajal puudub tegelikult maa kasutusõigus.

PRIA maksab iga aasta välja toetusi põllumeestele, kes hooldavad riigi maal poollooduslikke kooslusi ehk kasutavad neid heinamaana või karjatavad seal loomi. Toetuse saaja on kohustatud hooldama riigimaad viis aastat ja kui ühel aastal lepingu tingimusi rikutakse, siis võidakse nõuda osaliselt või täielikult tagasi juba väljamakstud toetuse summad, vahendasid ERRi uudised.

Tänavu oli PRIA-l võimalus riigimaa kasutusõigusi senisest lihtsamalt ja põhjalikumalt kontrollida. Varasemalt nii põhjalikku kontrolli ei tehtud ja põllumehed võisid saada toetust ka ilma kasutusõiguseta. Nüüd aga tähendab kasutusõiguse puudumine põllumehele seda, et isegi kui ta on maad hooldanud nõuetele vastavalt, on PRIA-l õigus edasine toetuse saamine katkestada või isegi juba väljamakstud toetusi tagasi nõuda.

Eestimaa Looduse Fondi põllumajandusekspert Aleksei Lotman nimetab PRIA tegevust põhjendamatuks ja seadusevastaseks. "Tegelikult on tootjad hooldanud maid selles ulatuses, nagu nad taotlesid. Asi on lihtsalt selles, et neil pole kõigi maade kohta riigimaa kasutamise lepingut. Maakasutuse lepingu sidumine tegeliku hooldamisega on täiesti omavoliline tõlgendus PRIA poolt ja sellel pole mingisugust seost ei Eesti kehtiva õigusega ega ka Euroopa Liidu õigusega," ütles Lotman.

PRIA Lotmani väitega, et kasutusõigus seoti toetuse saamisega alles hiljuti ei nõustu. Nende sõnul on see punkt taotlemise esitamise tingimustes alati olemas olnud, aga varem polnud neil võimalik kasutusõigust nii lihtsalt kontrollida. Tänavu kontrolliti kõiki taotlejaid ja sellevõrra leiti rikkumisi ka rohkem, räägivad PRIA esindajad. "Taotleja vastutab selle eest, et tema taotlusel esitatud andmed on õiged - tal peab olema kasutusõigus kõigi nende maade jaoks, kus ta toetust taotleb," ütles PRIA põldude registri büroo juhtivspetsialist Aivar Arik. "Juhul kui selgus, et toetuse saajal puudus kasutusõigus ka eelmisel aastal, siis need juhtumid peame me juhtumi haaval üle vaatama ja tegema otsuse, kas me nõuame toetuse tagasi," lisas ta.

Lotmani sõnul on toetused nii suured, et tagasinõudmise korral võivad need tootja pankrotti viia.

PRIA esindajad veel ühtegi summat välja tuua ei oska, kuid nemadki tõdesid, et kuna toetuse määr on riigimaade puhul hektari kohta üks kõrgemaid, siis võivad tagasinõutavad summad olla üsna suured.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960