Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA ja Erametsakeskus parandavad metsanduse maksukeskkonda

29. jaanuaril 2014 kohtusid Maksu- ja Tolliameti (edaspidi MTA) ja SA Erametsakeskus (EMK) esindajad, et arutada koostööd ja infovahetust metsandussektoris maksukuulekuse suurendamiseks.

Maksu- ja Tolliamet andis ülevaate füüsiliste isikute poolt makstavast tulumaksust metsamüügi tehingutel. 2012.a. deklareerisid metsaomanikud metsamüügi tulu 29 miljonit eurot ning maksid riigile tulumaksu 1,8 miljonit eurot. Maksukäitumine on aastate jooksul märkimisväärselt paranenud. Alates 2012.a. on tulumaksuseaduse muudatustega antud metsaomanikele ka võimalus lükata tulumaksu tasumine kolme aasta võrra edasi ja teha selle eest metsakasvatustöid. Seda võimalust kasutas üle 32% 2013.a. tulu deklareerinud metsaomanikest.

Oluliselt on paranenud ka metsaseaduse alusel esitatavate metsamaterjali ja raieõiguse ostu-müügiteatiste esitamine, metsaomanike teadlikkus esitamise kohustusest. MTA märgib, et siiski ei saa veel teatiste esitamisega rahul olla, kuna  praeguse statistika kohaselt on ligi 30% metsa ostu-müügitehingutest veel teatistega katmata.  Selles osas on MTA-l suured ootused EMK-le ning metsaühistutele, kes metsaomanike teadlikkust suurendada  saaksid.

EMK viitas puiduturult tulevatele signaalidele, mille kohaselt tehakse kasvava metsa raieõiguste enampakkumistel kohati ebamõistlikult kõrgeid pakkumisi, tihti puiduturul täiesti tundmatute, äsja loodud ettevõtete poolt. On kahtlusi, et turutaset ületavate pakkumiste tegemine  võib olla seotud  ka maksukohustuste täitmata jätmisega. MTA pakkus välja abi enampakkumisi korraldavatele metsaühistutele – korraldajal oleks võimalus küsida MTA-lt andmeid pakkuja maksekäitumise kohta, veendumaks  tema  usaldusväärsuses.  See saaks võimalikuks pärast konkreetse sätte sissekirjutamist enampakkumise tingimustesse. Täpsem infovahetuse kord lepitakse edaspidi kokku. EMK konsulteerib nimetatud küsimuses metsaühistutega.

Lepiti kokku ka EMK poolt makstavate metsakasvatustoetuste kohta MTA-le info saatmine, kuna saadud toetuse eest tehtud kulutusi ei ole metsaomanikul õigus maksustatavast tulust maha arvata. 

Otsustati ühiselt jätkata metsanduse maksustamise küsimustes koolituste korraldamist metsaühistute personalile ja metsaomanikele. Teavitamist maksukohustusest, aga ka maksuseadustes sisalduvatest võimalustest, peavad osapooled parimaks viisiks metsaomanike hea maksukäitumise saavutamisel. Ühine infopäev metsaühistutele on plaanis juba 27. veebruaril Paides.

Lisainfo: MTA – Airi Lepassar, tel 6763236, e-post [email protected]

EMK – Jaanus Aun, tel 683 6056, e-post [email protected]

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960