Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaidlus tori hobuse aretusõiguse üle jõudis Riigikohtusse

Tori hobuse aretamisega tegelev Eesti Hobusekasvatajate Selts (EHS) esitas Riigikohtule kassatsioonikaebuse Tallinna ringkonnakohtu otsusele, mis jättis MTÜ-le Vana-Tori Hobuse Ühing (VTHÜ) õiguse aretada alternatiivset vana-tori hobusetõugu.

Vaidlus sai alguse sellest, et Veterinaar- ja toiduamet (VTA) tunnustas oma 4. juuni 2012 otsusega VTHÜ õigust pidada iseseisvalt nn vana-tori suuna tõuraamatut ja viia läbi vana-tori suuna jõudluskontrolli. EHS kui tori hobuse originaaltõuraamatu pidaja ei olnud sellega nõus, kuivõrd vana-tori hobune ei ole tegelikult omaette tõuna eristatav ja seega peab VTHÜ aretustöö ja tõuraamatu pidamine toimuma originaaltõuraamatu pidaja ehk EHS-i poolt kehtestatud põhimõtetel.

Kuivõrd VTA ei rahuldanud esitatud vaiet, pöördus EHS Tallinna halduskohtusse, mis oma 1. novembri 2012 otsusega leidis, et EHS-i õigusi on rikutud ning tühistas VTA otsuse. Kohus leidis, et VTA on vääralt tõlgendanud  Põllumajandusloomade aretuse seaduse sätteid, millega on kehtestatud originaaltõuraamatut pidava ühingu staatus ja õigused.

Halduskohtu otsusele esitasid apellatsioonikaebuse nii VTA kui VTHÜ ning 16. jaanuaril 2014 tühistas Tallinna Ringkonnakohus halduskohtu otsuse, leides, et EHS-il kui kolmandal isikul kaebeõigus üldse puudus ja tema õigusi ei ole rikutud.

Kohtuvaidlust jätkates juhib EHS tähelepanu, et tegemist ei ole pelgalt juriidilise vaidlusega ühe või teise ühingu formaalsete õiguste ümber, vaid jutt käib tori hobusetõu saatusest. Tori hobuste arvukus on kahanenud piirini, kus igasugune killustatus ja isetegevus aretustöös võib reaalselt ohtu seada tõu säilimise üleüldse.

Tori hobuse originaaltõuraamatu pidajana väljendab EHS tõsist muret ja protesti, et Eesti riik VTA näol on algatanud protsessi, millel võivad olla traagilised tagajärjed tori hobusele kui osale eesti kultuuripärandist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960