Autor: Romet Kreek • 28. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veised on taas kõrges hinnas

USAs tõusid veisefutuuride hinnad rekordkõrgele, kuna karjakasvatajatel on probleeme suurendada USAs karja 63 aasta madalamalt tasemelt, vahendab Bloomberg.

Sigade hind tõusis 34 kuu kõrgeimale tasemele, kuna põrsaid tappev viirus on levinud, pannes turuosalisi muretsema, et lihapakkumine võib kahaneda.

Maailma suurima lihastootja USA lihatoodang võib tänavu väheneda 5,3%, 11,04 miljonile tonnile, prognoosis USA põllumajandusministeerium USDA. See oleks väikseim toodang alates 1994. aastast. Aasta alguses oli USAs 87,7 miljoni pealine veisekari, mis on väikseim alates 1951. aastast. Karja suurusele on laostavalt mõjunud põud ja kõrged söödakulud. Viirus on tapnud üle 4 miljoni sea.

USDA langetas veebruaris USA punase liha toodanguprognoosi ning tõstis veise- ja seahinna väljavaadet. Kõrgemad lihahinnad tõstavad jaekaupmeeste kulusid ning tarbijad võiksid olla valmis maksma tänavu liha eest kuni 3,5% mullusest rohkem. Eelmisel aastal kasvasid USAs liha hinnad tarbijatele 1,2%.

„Liha kogutoodang langeb ja see on üks väheseid tooraineid, kus me prognoosime tulevaks aastaks pakkumise karmistumist,“ ütles U.S. Commoditiese president Don Roose.

Aprillikuise tarnega veisefutuuride hinnad tõusid kolmapäeval 1,5%, 1,44525 dollarile naelast. Börsil kauplemispäeva lõpus lähenes hind 1,453 dollarile, mis on kõrgeim hind alates 1964. aastast. Eile langes veisefutuuri hind 0,1%, 1,4438 dollarile naelast.

Seafutuuri hind tõusis 0,4%, 1,01025 dollarile naelast. Päeva sees jõudis kõrgeimale tasemele alates 21. aprillist 2011. 12 kuuga on seafutuuri hind tõusnud 24%.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960