Autor: Romet Kreek • 13. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nisu on pulliturul

Nisu hind jätkas tõusu spekulatsioonide tõttu, et Ukraina süvenev kriis vähendab teravilja pakkumist. Et nisu hind on põhjast tõusnud üle 20%, on see tõusva trendiga ehk pulliturul, vahendab Bloomberg.

Chicago Board of Trade'il tõusis eile nisu maikuu lepingu hind 0,9%, 6,90 dollarile buššelist. See on kõrgeim hinnatase alates 28. oktoobrist. Jaanuari madaltasemelt 5,515 dollarilt on nisu hind tõusnud 25%.

2014. aastal on nisu hind tõusnud 14%. See on tulnud analüütikutele üllatusena. Goldman Sachs prognoosis, et mulluse 22% kukkumise järel jätkab tänavu nisu hind langust. Seevastu Vene vägede tungimine Ukrainasse pani futuuride hinnad kerkima, kuna kardetakse tarnekatkestusi.

„Turul räägitakse Ukraina olukorrast ja vähem USA ideaalsetest saagitingimustest,“ ütles Commonwealth Bank of Australia toorainestrateeg Luke Mathews. „Eile ostsid spekulatiivsed investorid ja fondid nisu hinna üles.“

Venemaa on maailma suuruselt viies nisu eksportöör ja Ukraina on kuuendal kohal. USA on maailma suurim eksportöör.

Ukraina sadamates on teravilja ekspordiolud tavapärased, kirjutas 11. märtsil UkrAgroConsulti analüütik Liza Maluško.

Mis on mis?

- Pulliturg (bull market) - pikemaajaline tõusutrend, mis on seotud investorite kasvava kindlustundega ja motiveerib investoreid edasiste kasumite ootuses ostma.

- Karuturg (bear market) - pikemaajaline langustrend, mis tuleneb laiaulatuslikust pessimismilainest. Enda silme ees ainult uusi suurenevaid kaotusi nägevad investorid müüvad ja koos negatiivse meelestatusega kaasneb pikk allakäigutrepp.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960