Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parima Toiduaine konkursil selguvad toidukategooriate parimad tooted

Täna ja homme toimub Eesti Parima Toiduaine põhikonkursi hindamine, kus selguvad parimad toiduained igas toidukategoorias. Ühtekokku osaleb tänavusel konkursil läbi aegade suurim kogus ehk 199 toodet, millest hõbemärkide nimel võitleb selle nädala hindamisel 98 toodet.

„Populaarseim kategooria on sarnaselt möödunud aastale lihatoodete kategooria, kus osalevate lihatoodete hulk tegi ka suure hüppe – kui eelmisel aastal oli võistlustules 22 lihatoodet, siis tänavu üle kolmandiku võrra rohkem ehk 34 toodet. Toodete seas leiduvad nii lihtsad pihvid ja suitsuvorstid, kui ka kaugete eksootiliste maade köögikultuurist inspireeritud road,“ kommenteeris populaarseima kategooria tooteid Toiduliidu tegevjuht Sirje Potisepp.

Teisena ootab ülitihe konkurents tänavu piimatooteid, kuhu esitati mullusest täpselt kaks korda rohkem tooteid. „Ka Toidutares korraldatud rahvahääletuse eelküsitlus näitas, et eestimaalastele on enim jäänud möödunud aastast meelde just piimatooted, millest eriti mainiti jogurteid ja kohukesi. Ma usun, et piimatootjad on ülitiheda konkurentsiga harjunud – värskepiimatoodete ja juustude lettides käib iga päev pingeline võitlus selle nimel, kes pääseb ostukorvi ja kes mitte,“ nentis Potisepp. 

Täna hindab komisjon lihatooteid, kalatooteid ja magustoite ehk ühtekokku 50 toodet. Homme, 19. märtsil valitakse parimad piimatoodete, valmistoitude, köögiviljatoodete, pagaritoodete, kondiitritoodete ja kastmete seast. Kategooria parimad ehk hõbemärgid pälvinud tooted kuulutatakse jooksvalt välja konkursi Facebooki aadressil: www.facebook.com/EestiParimToiduaine.

2. aprillil toimub hindamine, kus kuldmärkidele kandideerivad kõik hõbemärkide võitjad, alkohoolsed joogid, mittealkohoolsed joogid ning kategoorias „Parim Toit tervisele“ võistlevad tooted. Kuldmärkide võitjad kuulutatakse välja 22. aprillil toimuval toiduainetööstuse aastakonverentsil.

20. korda korraldataval Eesti Parima Toiduaine konkursil hindavad toiduekspertidest, järelvalveametnikest, kaubandusettevõtete esindajatest ning teistest toiduga kokkupuutuvatest asjatundjatest koosnevad komisjonid toodete puhul ühelt poolt nende maitset, lõhna ja konsistentsi, teisalt aga ka toote tervislikkust, tema välimust, pakendit, uudsust ja ka müügiedu. Rahva Lemmik  valitakse koostöös Toidutare portaaliga.

Üldkonkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer.

Loe lähemalt konkursist aadressil: www.toiduliit.ee/parim

   

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751