Autor: Mari Mets • 25. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu Mill läks eestlaste kätte

Eile toimus konkurentsiametilt heakskiidu saanud ostutehing, millega said Tartu Milli eestlastest osanikud Uuno Lausing ja Romet Puhk endale ka ülejäänud 50 protsenti ettevõtte seni sakslastele kuulunud osalusest.

Veebruari viimastest päevadest konkurentsiametis menetluses olnud ostutehing sai eile teoks ning üle kümne aasta kahasse Saksa firmaga Saalemühle Alsleben omatud Eesti suurim jahutootja kuulub nüüd täielikult Tiigi Keskusele, mille taga on Tartu Milli kauaaegne juhataja Uuno Lausing ning nõukogu liige Romet Puhk.

Tartu Veski asutati 2000. aastal ning aastal 2010 võttis ettevõte omale rahvusvahelisema nime Tartu Mill. Algusest peale on veski omanikeringi kuulunud lisaks Puhkile ja Lausingule ka sakslased. Algul omas Millis osalust ka teine Saksa firma Braun Wervaltungs- und Beteiligungsgesellschaft, kuid 2005. aasta sügisest sakslaste poolelt vaid Saalemühle Alsleben ning Puhk ja Lausing, esmalt OÜ Veskimehed alt ning hiljem ASi Tiigi Keskus kaudu.

Tehingu hind on Lausingu sõnul poolte kokkuleppel konfidentsiaalne, kui Äripäeva hinnangul maksis osalus eestlastele suurusjärgus 20 miljonit eurot, millest Tiigi Keskus suutis rahastada omavahenditest ligi poole.

"Mahtusid üritame hoida vähemalt samas graafikus mis eelmine aasta ja käivet mõjutab paljuski tooraine hind," sõnas Lausing. Äripäeva toiduainetööstuste TOPis tippseltskonnas figureeriva Tartu Milli 2012. aasta käive oli 140 miljonit eurot ning kasum seejuures 5,4 miljonit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960