Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 27. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumehed on traktorite soetamisel margitruud

Traktorite ostmisel leitakse, et toimivat marki pole mõtet välja vahetada ning masinapargi uuendamisel soetataks traktoreid, mis on end juba varem õigustanud.

Jaak Läänemets põllumajandusettevõttest OÜ Avispeamees nentis, et nende eelistus on mõnes mõttes igav – kõik traktorid on ühte värvi. „Kuna meie traktorite töökindlus on suurepärane ning masinad on end igati õigustanud, pole me teisi hakanud proovimagi – pole mõtet vahetada välja midagi, millega rahul oled. Kõik meie John Deere’d pole küll Eesti edasimüüjalt ostetud, sest osad oleme soetanud välismaalt vähekasutatuna, kuid siiski pole kordagi kõhklust tekkinud,“ rääkis Läänemets.

Lääne-Eestis tegutsevale K & G Saarelt OÜ-le kuulub 10 traktorit, millest üle 200-hobujõulisi on viis ning neist kaks on vanad K701-d. Traktoritest neli on Belarusid, mida on soodne ja lihtne vajadusel ise remontida. „Üks meie traktoritest on astmevaba käigukastiga Fendt 933. Astmevaba käigukast annab eelised haakeriistadega töötamisel, mida käitatakse jõuvõtuvõlliga,“ selgitas ettevõtte juht Kulle Põldmaa. Ta lisas, et teine uus masin on John Deere’i 8R seeria, mis on väga hea ja tugev mullatööde jaoks ning millel olev GPS-roolimine on väga mugav. Lisaks kuuluvad K & G Saarelt OÜ-le teistest veidi rohkem remonti vajav Massey Fergusson ning ettevõtte esimene Lääne traktor, „pensionär“ Valtra, millel on täitunud 10 000 töötundi.

Aru Põllumajanduse OÜ juhataja Andres Lindam sõnas, et erinevatel töödel ja töökoormustel vajatakse erinevaid traktoreid. „Eks väiksema töökoormuse saavad masinad võivad odavamad olla , rahuldades peremehe ootused.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aru Põllumajanduse OÜ kasutab John Deere traktoreid, sest see mark on kvaliteetne ja suurtele töökoormustele vastupidav. Kuna pole teisi marke omanud, ei oska Lindam neid ka kommenteerida, aga lisas, et John Deere hooldus ja varuosadega kindlustamine Eestis on hea. „Kindlasti on ka teisi häid masinamarke, aga pean arukaks masinapargi uuendamisel soetada sama marki masinad, mis on juba ennast heast küljest näidanud,“ ütles Lindam.

Haage Agro juhatuse liikme Toomas Pettai sõnul on nende firma jaoks kõige olulisem traktorimüüja asukoht, teenindus ning tugev tehniline tugi. Pikalt on Haage Agro teinud koostööd Tatoliga, kasutades New Hollandi traktoreid ning kiidab ka Fendti traktoreid. „Olen rohkem selline isemõtleja, kes valikute tegemisel teiste soovitusi ei kuula,“ üles Pettai ning lisas, et uue traktori ost on Haage Agrol päevakorras keskmiselt kord 4-5 aasta tagant. Hetkel on ettevõttel töös korraga kümmekond traktorit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960