Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ELi asjade komisjon toetab koolipiima ning koolipuu- ja köögivilja programmi laiendamist

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon toetab omapoolsete märkustega haridusasutustes puu- ja köögivilja, banaanide ning piima jaotamise toetuskava puudutava ELi määruse eelnõu.

Eelnõuga soovitakse olemasolevad koolipiima ning koolipuu- ja köögivilja toetuskavad liita, luua ühine õigus- ja finantsraamistik ning panna senisest rohkem rõhku tervisliku toitumise haridusprogrammidele ja teavitusele.

„Euroopa Liidu vahendite abil on meil suurepärane võimalus pakkuda koolis piima ning puu- ja köögivilju. Kasvueas on see organismile väga vajalik. Nii saame mõjutada laste toitumisharjumusi, mis on alles välja kujunemas. Lisaks lasteaiale ja põhikoolile on tähtis, et toetusprogramm jätkuks ka gümnaasiumi astmes,“ ütles ELi asjade komisjoni esimees Arto Aas.

Koolipiima ning koolipuu- ja köögivilja kavad on osa ELi ühisest põllumajanduspoliitikast (ÜPP). Nende kaudu soovitakse ELis suurendada põllumajandustoodete tarbimist, parandada toidu kättesaadavust ja edendada laste tervislikku toitumist.

Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku luua nn koolikavade ühine finantsraamistik. Uuele ÜPP eelarvereale on planeeritud 150 miljonit eurot õppeaasta kohta puu- ja köögiviljale ning 80 miljonit piimale. Liikmesriikidele eraldatakse nende osa puu- ja köögivilja ning piima koolikava jaoks vastavalt iga-aastasele taotlusele.

Eesti jaoks on oluline eelistada piima ning puu-ja köögivilja pakkumisel kohaliku päritoluga tooteid. Samuti võiks koolides pakkuda muid põllumajandustooteid, näiteks keefirit. Eestile on ka oluline, et koolikavade liitmine muudaks toetuse taotlemise ja toodete tarnimise lihtsamaks ning vähendaks kava rakendamisega seotud halduskoormust.

„2013. aasta lõpus oli koolipiima kavaga liitunud 990 õppeasutust ning selle kaudu jõuti 97 protsendi õpilasteni. Puu- ja köögivilju jagati kava raames ligi 70 protsendile lasteaia- ja algklasside lastele. Kindlasti peaks laiendama õppeasutuste ringi ning kaaluma põhikooli- ja gümnaasiumiõpilastele puu- ja köögiviljade jagamist,“ ütles Aas.

Haridusasutustes puu- ja köögivilja, banaanide ning piima jaotamise toetuskava puudutava ELi määruse eelnõu soovitakse vastu võtta 2016. aastal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960