Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RMK 2013. aasta kasum oli 31,5 miljonit eurot

RMK nõukogu kinnitas oma eilsel koosolekul RMK eelmise majandusaasta auditeeritud aruande, mille kohaselt oli RMK käive 2013. aastal 155 miljonit ja kasum 31,5 miljonit eurot.

RMK kandis riigile omanikutuluna 15,8 miljonit eurot ning sellelt tasuti tulumaksu 4,2 miljonit eurot. „RMK ärikasum oli möödunud aastal 35,4 miljonit eurot, mis on aasta varasemaga võrreldes 26% rohkem,“ selgitas RMK nõukogu esimees Mati Polli ja märkis, et lisaks dividendidele tasus RMK riigieelarvesse maamaksu 4,3 miljonit eurot.

RMK juhatuse esimehe Aigar Kallase sõnul müüs RMK 2013. aastal varasemast kümnendiku võrra enam metsamaterjali, mille müügihind tõusis üle 3%. “2013. aasta läbi aegade suurim käive ja suuruselt teine kasuminumber näitavad, et RMK-l on võimekust hakkama saada ka suhtelist kehvades turutingimustes,” sõnas Kallas.

Kokku müüs RMK 2013. aastal 3,2 miljonit kuupmeetrit metsamaterjali 140 miljoni euro eest. Lisaks müüs RMK hakkpuiduna 0,2 miljonit kuupmeetrit, kasvava metsa raieõigusena 20 000 kuupmeetrit ja raidmetena 1600 kuupmeetrit puitu. Palgid moodustasid kogu möödunud aastasest müügimahust 40%, paberipuit 37%, küttepuit 17% ja hakkpuit 6%.

Riigimetsa istutati eelmisel aastal rekordilised 18,4 miljonit taime, mis on miljoni võrra rohkem kui 2012. aastal.

Eesti inimesed kasutasid RMK poolt hallatavatel puhke- ja kaitsealadel liikumise võimalusi aasta jooksul kokku 1,7 miljonit korda. RMK viis 14 looduskeskuses ja Sagadi looduskoolis läbi ligi 3000 loodusteadlikkust ja -hoidlikkust edendavat programmi, millel osales üle 48 000 huvilise.

2012. aastal oli RMK käive 142,2 miljonit eurot, millest metsamaterjali müük moodustas 121,2 miljonit eurot. Riigieelarvesse kanti puhaskasumi eraldisena 36,2 miljonit eurot ja sellelt tasuti tulumaksu 9,6 miljonit eurot. Maamaksu tasuti 4 miljonit eurot. RMK 2012. aasta kasum oli 18,2 miljonit eurot.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960