Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 31. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loodi Eesti harrastuskalastajad ühendav organisatsioon

25. märtsil asutati Tallinnas Eesti harrastuskalastajaid ühendav Eesti Kalastajate Selts (EKS). Seltsi eesmärk on harrastuskalastajate liitmine ühtsesse organisatsiooni ning nende huvide eest seismine.

2013. aastal keskkonnaministeeriumi tellitud uuringu andmetel on Eestis üle 306 000 harrastuskalastaja ning see arv aina kasvab. „Kuna harrastuskalastajate arv Eestis viimasel aastakümnel on pidevalt kasvanud ja tulevikus kindlasti suureneb veelgi, siis on kalastajaid ühendav üleriigiline organisatsioon muutunud ammugi vajalikuks,“ lausus Eesti Kalastajate Seltsi juhatuse esimees, riigikogu liige Jaanus Tamkivi. „Juba täna on kalastajatel oma huvialaga tegelemisel kerkinud üles mitmed ühised probleemid ja mõtted, mida on vajalik lahendada ning ellu viia üleriigiliselt. Sellest tulenevalt on EKS-i loomine ootuspärane ja loomulik samm.“

EKS-i põhieesmärgid on harrastuskalastajate huvide eest seismine ühiskondlikul ja riiklikul tasandil, jätkusuutliku kalastamise propageerimine, edendamine ning kättesaadavaks tegemine, harrastuskalastajate keskkonnaalase teadlikkuse tõstmine ning kalavarude kaitse ja kalavarude kestvalt hea seisundi saavutamine. „Õnneks pole kalaressurss tervikuna halvas seisus. Kuid seoses huviliste pideva lisandumisega tuleb valmis olla püügisurve kasvuks, mis võib tähendada ülemäärast koormust kalaressursile,“ toonitas Tamkivi. „Oluline on ka kalavarude taastamine, võitlus röövpüüdjatega  ja koostöö Keskkonnainspektsiooniga ning kalastuspaikade korrashoid, vajaliku taristu arendamine ja keskkonnahoid.“

EKS on mittetulundusühing, mille kutsusid kokku Eesti harrastuskalastajate seas tuntud ja tunnustatud asutajaliikmed Vladislav Koržets, Märt Aab, Marko Abram, Andres Duuberg, Alvar Heiste, Allan Jaakus, Tauno Ju¨rgenstein, Priit Kallas, Jaak Kask, Harry Pommer, Allan Lahi, Jaanus Luks, Aivo Meema, Martin Meier, Matis Miller, Ju¨ri Nurk, Marek Rebane, Kristjan Siimpoeg, Sven Sommer, Aivar Sõrm, Jaanus Tamkivi, Rein Truumets ning Tõnu Väät. EKS-i liikmeks on ainult füüsilised isikud ning liikmed jagunevad täis- ja noorliikmeteks. Seltsi täisliikmeks võib olla iga vähemalt 16-aastane füüsiline isik. Alla 16-aastased isikud saavad seltsi kuuluda noorliikmetena. Kõigile EKS-i täisliikmetele kehtib liikmemaks 5 eurot kalendriaastas.

„Harrastuskalastajad on tõeliselt suur kogukond, kelle ühist panust on vaja nii loodushoiul, kalavarude kaitsel ja täiendamisel kui ka harrastuskalapüügi võimaluste loomisel ning selle valdkonna reeglite väljakujundamisel,“ tõdes Jaanus Tamkivi. „Olen veendunud, et Eesti Kalastajate Seltsist kasvab aastatega elujõuline ja sisukas organisatsioon.“

Lisainfo: Priit Kallas, tel: +372 50 70712, e-post: [email protected]

.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960