Teraviljatööstuste käive kasvas 13%

Eesti teravilja töötleva tööstuse müügitulu kasvas eelmisel aastal 371,2 miljoni euroni, mis tähendab 13% suurenemist võrreldes aasta varasemaga, selgub põllumajandusministeeriumis valminud ülevaatest.

"Teraviljatööstuse müügitulu kasv oli eelmisel aastal kiirem kui toiduainetööstuses keskmiselt,“ rääkis põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. Tema sõnul toetas kasvu eelkõige õlitööstuse müügitulu suurenemine. „Augustis avas rapsiõlitootja Scanola Baltic AS uue tootmisüksuse, mis võimaldas tootmismahte tõsta ja seeläbi ka müüki suurendada.“

Teravilja töötleva tööstuse 371,2 miljoni euro suuruse müügitulu juures teeniti statistikaameti lühiajastatistika andmetel 19,7 miljonit eurot kasumit. Esialgsetel andmetel eksportisid teraviljatööstused 2013. aastal toodangut 125,6 miljoni euro väärtuses, mis on aasta varasemast 30% enam.

Teraviljatööstustesse investeeriti mullu 24,1 miljonit eurot (63,4 %), enamik sellest masinatesse ja seadmetesse (v.a arvutid ja transpordivahendid). Investeeringutes oli suurim osakaal pagaritööstustel, mis investeerisid 12,4 miljoni euro eest.

Eesti teraviljatööstussektoris tegutses statistikaameti lühiajastatistika andmetel aasta lõpu seisuga 152 ettevõtet, kus töötas kokku 2971 inimest. See moodustas 21,5 % toiduainetööstuses hõivatud inimestest.

Ülevaates käsitleti teraviljatööstusena taimse õli, jahu, loomasööda ja pagaritoodete tootjaid.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised