Autor: Tiiu Annuk • 7. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: rapsil on näha kõdra-peitkärsakaid ja teraviljal kõrsvilja-maakirpu

Tiiu Annuk annab nõu mida oma põllul vaadata-kontrollida.

Viimase aja öökülmad on üle Eesti tekitanud taimedele palju külmakahjustusi. Kuna sel aastal hakkas kasvuperiood tavalisest varem ja talirapsid olid öökülmade ajal kõige aktiivsemas kasvufaasis, kus nad sõna otseses mõttes ahmisid toitaineid suurtes kogustes, pani suur lämmastiku andmine taimed kasvama ning nõrgestas neid öökülmade suhtes. Abiks on taimede turgutamine biopreparaatide, aminohapete või leheväetistega.

Taliraps on õitsemiseelses faasis ning juba on näha esimesi kõdra-peitkärsakaid. Kõdra-peitkärsakad saabuvad talirapsile õitsemise ajal, neid võib nimetada üheks talirapsi võtmekahjuriteks. Järgides integreeritud taimekaitse põhimõtteid, tuleb mardikate esinemine kindlaks määrata - seda saab teha kollaste vesipüüniste abil. Tõrjet alustatakse, kui ühel taimel on 1-2 mardikat ja sellise asustusega taimi on 10%. Õitsemisaegne tõrje hoiab ära hilisemad kahjustused ja saagikao. Oluline on meeles pidada, et kui märkate hiljem kõtradel kahjustusi, on juba hilja midagi ette võtta.

Teraviljadel on märgata kõrsvilja-maakirbu kahjustusi, kuid tänu jahedatele ilmadele on nende kahjurite aktiivsus praegu väike. Samuti on taliteraviljadel kõrreliste helelaiksust. Kontrollige põlde, kuna saagikadu võib tugeva nakkuse korral võib ulatuda kuni 30%-ni.

Loe täismahus põlluinfot SIIT.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960