Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

In memoriam Vello Eensalu

Meie hulgast lahkus Esko talu peremees Vello Eensalu.

Eesti Põllumajanduse Akadeemia inseneriharidusega Vello Eensalu asus oma Saku vallas asuvas vanematekodus talu taastama 1989. aastal. Nagu paljud teisedki, alustas ka Vello endises talulaudas mõne lüpsilehmaga ning suutis aastatega üles ehitada tugeva talu koos kaasaegse piimatootmisega. Otsiv ja ettevõtlik iseloom juhtis Vellot katsetama uut ja kaasaegset. Ta oli analüüsiv, õppiv ja avatud koostööle kõigi maaelu arendajatega, sealhulgas teadlastega. Veendudes uute ideede sobilikkuses, teostas need imetlusväärse järjekindlusega. Otsiv vaim viis ka oma talumeierei rajamiseni, olles sellega Eesti esimeste hulgas.  Ehtsate talupiimatoodete arendaja ja tootjana teenis Vello nõudlike tarbijate usalduse ja austuse. Aastast 1999 kuulus Vello talumeiereide arendusühingu juhatusse.

Üheks Vello suureks missiooniks tuleb pidada põllumajanduse ja maaelu populariseerimist. Esko talu sagedasteks külalisteks olid lapsed ja täiskasvanud, kellele tutvustati loomakasvatust ja juustuvalmistamist, hoolitsedes selle eest, et järeltulevad põlved teaksid, kuidas peetakse talu ja kuidas sünnib toit eestlaste lauale. Oma talus on Vello võõrustanud ka Euroopa Liidu põllumajandusvolinikke ning mitmeid teisi kõrgeid külalisi Eestist ja välismaalt. Ta tegi tihedat koostööd paljude organisatsioonide ja külaliikumise aktivistidega. Esko talus sündisid ka legendaarse ETV sarja „Õnne 13“ Uuevariku talu kaadrid.

Me jääme mäletama Vellot kui avatud, lahket, heasüdamlikku ja abivalmis inimest ning innovaatilist ja ettevõtlikku taluperemeest, keda saab pidada ehtsa Eesti taluperemehe musternäidiseks. Avaldame sügavat kaastunnet perekonnale ja kolleegidele ning loodame, et perekond jätkab Vello poolt sillutatud teed.

Eestimaa Talupidajate Keskliit

Eesti Vabariigi Põllumajandusministeerium

Eesti Piimakäitlemistalude Liit

Eesti Piimaliit

Eesti Taimekasvatuse Instituut

Harju Taluliit

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960