Autor: Romet Kreek • 17. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Isegi USA veisekasvatajad peavad liha hinda liiga kõrgeks

USAs on veiseliha hind rekordkõrge, mis on pannud juba karjakasvatajaid endid vähendama loomaliha söömist, kirjutab Bloomberg.

Missouri karjakasvataja Ryan Sharrock, kes müüs äsja maha osa oma veisekarjast läbi ajaloo kõrgeima hinnaga, näitab üles vähemat entusiasmi liha söömise suhtes. Tema sõnul on liha juba liiga kallis ja selle kulud jätkavad tõenäoliselt kasvu.

Kuigi ta sai oksjonil mõni nädal tagasi iga 23 müüdud vasika eest enam kui 1000 dollarit, on tema viieliikmeline pere vähendanud lõunasöögiks veiseliharoogade söömist. Kui varem sõi tema pere liha kolmel korral nädalal, siis nüüd vaid kord nädalas.

„See ei ole enam odav pereeine,“ ütles ta.

USAs on alates 2009. aastast veiseliha hinnad tõusnud 74%, kuna kari kahaneb seitsmendat aastat. See on viinud USA veisekarja vähemalt kuue aastakümne madalamale tasemele. Lihakulud kasvavad kiiremini kui mistahes teise toidugrupi omad, vähendades Hormel Foodsi kasumimarginaale ja on sundinud Costco Wholesale ja Chipotle Mexican Grilli hindu tõstma.

Pakkumine jääb tõenäoliselt kitsaks. Kulub kolm aastat, et laiendada karja. USA topkasvatusosariikide seas olevas Texases on probleemiks põud. USA valitsuse hinnagul muutub USA 2015. aastal veiseliha importööriks.

Veisefutuuride hinnad kasvasid juba Chicagos mullu 24% ja võivad tänavu detsembri lõpuks tõusta veel 7%, 1,578 dollarile naelast, selgub Bloombergi poolt läbi viidud viie analüütiku küsitlusest.

„Mina ei näe küll seda, et tarbijate harjumused muutuksid nendel hinnatasemetel,“ ütles Longbow varahalduse juhatuse esimees Jake Dollarhide.

Aastate pikkuste kõrgete söödakulude ja põua tõttu oli USAs 1. jaanuariks kahanenud veisekari 87,7 miljoni pealiseks. Sellest väiksema karjaga alustas USA aastat 1951.

Veiseliha nõudlus teeb kuumal suveajal tipu, kuna ilm meelitab inimesi välja grillima.  Toidupoodides on hakkliha hind tõusnud 12 kuuga aprillini rekordilise 3,808 dollarile naelast.

Chipotle jaoks on veiseliha hind tõusnud aprilliks võrreldes mulluse neljanda kvartaliga 25%. Restoranikett on tõstnud menüüdes hindu.

Augustikuise tarnetähtajaga veisefutuuride hindu, mis järgivad tapavalmis loomade hindu, on tõusnud tänavu 15% ja maksid eile 1,474 dollarit naelast.

Veise hinnaralli on ka osade karjakasvatajate kulusid tõstnud. Sharrock alustas aastat, ostes enam kui 80 lehma 1400-1500 dollariga tükist, et kasvatada rohkem vasikaid. Kui mais kasvasid hinnad üle 2100 dollari, lõpetas ta lehmade ostmise, kuna need olid liiga kallid.

USA põllumajandusministeeriumi USDA hinnagul kahaneb 2015. aastal USAs inimese kohta veiseliha tarbimine, kuid kanaliha oma kasvab ja sealiha tarbimine jääb samaks. Odavama liha suurem pakkumine hoiab hinnad kontrolli all, ütles Societe Generale’ist Christopher Narayanan.

„Kui me näeme veel ühte elusveiste hinnatõusu, näeme me ka jätkuvat veiseliha hindade tugevust, kuid palju sõltub seakasvatusest ja linnukasvatusest,“ ütles selle prantsuse panga USA haru põllumajandustooraine analüüsijuht Narayanan.

Maisi hinna aastane 18% kukkumine võib panna rantšopidajaid suurendama karja, prognoosis USDA, kes ootab USAs tänavu rekordilist maisisaaki.

10. juuni seisuga oli 69% Texase osariigist kogemas tagasihoidlikku kuni tugevat põuda. Põud on Texases sel aastaajal juba neljandat aastat järjest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960