Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millist toitu Eesti Hiinasse viib?

Hiina turg on suur ja Eesti põllumajandustootjaile ja toidutööstustele kahtlemata ahvatlev. Kui praegu ekspordime toidukaupadest sinna kõige suuremas mahus mustikaid, siis suur huvi on viia Hiinasse ka piimatooteid, kirjutab Maablogis Põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja alkoholi turukorralduse büroo peaspetsialist Kalle Nõlvak.

Põllumajandussaaduste kaubandus Eesti ja Hiina vahel näitab ekspordikasvu, kuigi mahud on veel väga väikesed – mullu ületas Hiinasse müüdavate toidukaupade maht esimest korda 10 miljoni euro piiri.

Eesti peamine ekspordiartikkel Hiina turule on olnud külmutatud mustikad, mis moodustavad üle 80% põllumajandussaaduste ekspordist Hiina. Olulisel kohal on ka erinevad kalatooted ja krevetid. Naturaalse mee eksport Hiinasse mullu võrreldes 2012. aastaga küll kahekordistus, kuid kogus oli siiski tagasihoidlikud 13 tonni.

6.-12. juunini Hiinas visiidil viibiv Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärtel ütles, et  Eesti toidukauba eksport Hiina on tõusmas arvestatavaks teemaks ning meie toidutootjatel on selge huvi järjest enam sealsel turul kanda kinnitada. Tema sõnul oleks Eesti tootjatel suur huvi viia Hiina turule ka piimatooteid, kana- ja sealiha, veiseliha, maheteravilja ja valmistoite.

Loe toiduärist Hiinaga pikemalt Maablogist.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960